De la pizzerie pe roți, la un restaurant cu pizza napoletană. Povestea bucătarului care a riscat toate economiile pentru a deveni antreprenor. „Lipsa forței de muncă a fost cea mai mare piedică”

OOO_3041

La vârsta de 18 ani, Andi Știrbu din Craiova s-a angajat pentru prima dată ca bucătar, sub îndrumarea unui verișor care avea experiență în domeniu. Experiența acumulată din munca în restaurante i-a oferit motivația și dorința de a-și deschide propriul business, însă până a ajunge să dețină pizzeria napoletană „Che Cornicione”, Andi a început cu o rulotă adaptată pentru a găti și servi pizza la Târgul de Crăciun din Craiova, din 2019.

Povestea lui Andi Știrbu face parte din campania „Vis de Antreprenor”, lansată recent de METRO România. Vă invităm să o descoperiți în cele ce urmează.

„Am avut un văr care a lucrat în Italia ca pizzar. Urma să deschidă un restaurant la Craiova și mi-a propus să lucrez cu el în bucătărie, ceea ce s-a și întâmplat în 2009. Acesta a fost primul meu job, unde am lucrat un an și jumătate până când vărul meu a vândut afacerea. Pentru că mi-a plăcut domeniul, am decis să rămân în continuare în această meserie. Așa am ajuns să lucrez într-o altă pizzerie unde am avut norocul să întâlnesc un bucătar profesionist, care m-a învățat să gătesc cu adevărat. După 2 ani, am ajuns să fiu șef de tură”, povestește Andi Știrbu.

Andi și-a dorit încă de la început să-și deschidă un restaurant. Visul lui a prins contur în 2018 și a început cu o rulotă pe care a transformat-o într-o pizzerie pe roți. Și-a cumpărat-o din Anglia și a investit 12.000 euro pentru a o transforma într-o bucătărie mobilă, dotată cu tot ceea ce era necesar. Și-a riscat, cu alte cuvinte, toate economiile sale și ale soției, dar demersul a fost de bun augur.

„Pentru a finaliza rulota și pentru a participa la Târgul de Crăciun am fost nevoit să mă împrumut, deoarece costul inițial a fost ușor mai ridicat decât anticipasem. Însă am reușit după sezonul de iarnă să strâng acea sumă și să achit datoria. Pe parcursul târgului, clienții mi-au apreciat munca și m-au întrebat unde mă vor găsi în continuare. Nu aveam un răspuns la acel moment deoarece nu aveam unde să amplasez rulota și am fost nevoit să iau o pauză de câteva luni. În acest timp mi-am pus la punct planul de a deschide un restaurant deoarece am văzut că există interes din partea publicului”, povestește Andi.

Forța de muncă și scumpirea materiilor prime – principalele griji ale lui Andi Știrbu

A găsit locul potrivit și s-a asociat cu o rudă pentru a porni noul business, pizzeria „Che Cornicione”. Începutul a fost unul un pic dificil pentru Andi care, dincolo de experiența în bucătărie, a trebuit să învețe cum se administrează un business.

„Știam destul de bine ce înseamnă lucrul în bucătărie, însă au fost anumite elemente pe care, atunci când eram angajat, nu le-am luat în calcul. În calitate de antreprenor a trebuit să angajez personal, iar lipsa forței de muncă a fost cea mai mare piedică, așa că am apelat și la persoane din Asia. În prezent avem 14 angajați și o parte din ei sunt de la început cu mine”, spune antreprenorul.

Asemeni întregii industrii HoReCa, și Andi este afectat de prețurile ridicate ale materiei prime care au generat majorări cu 15% ale produselor din restaurantul său, de la începutul anului și până în prezent.

Cum lipsa angajaților este în continuare o problemă, Andi încearcă să automatizeze cât mai mult procesul de producție cumpărând echipamente performante care să preia o parte din munca repetitivă a angajaților. În continuare are planuri de extindere și vrea să cumpere un spațiu mai mare, dacă va reuși să găsească personalul potrivit. Andi nu vrea să renunțe nici la rulota care l-a făcut cunoscut, spunând că își dorește să participe în continuare la evenimente.

„Pe viitor caut un spațiu de producție mai mare, însă nu am găsit momentan locul pe care mi-l doresc. Eu încă mai am rulota pentru a merge la evenimente, însă în ultima vreme nu am reușit să mai particip din lipsa angajaților. Îmi fac planuri să revin cu rulota la Târgul de Crăciun de anul acesta din Craiova, locul de unde a pornit aventura mea ca antreprenor”, a mai spus el.

Pentru activitatea lui Andi, ingredientele sunt esențiale. Brânzeturile, mezelurile, legumele trebuie să fie de calitate, de aceea Andi lucrează cu METRO, ca furnizor principal.

Articolul face parte dintr-o campanie susținută de METRO care prezintă poveștile reale ale antreprenorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *