Deficitul de forță de muncă în industria turismulu este de aproximativ 50.000 de lucrători, arată datele transmise de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, după o întâlnire interministerială privind criza din sector. Soluțiile pe termen scurt: importul de lucrători din țările Non-UE și reducerea timpului necesar pentru acordarea vizelor.
Criza forței de muncă cu care se confruntă turismul românesc a fost tema întrunirii interministeriale desfășurată marți. Au fost prezenți la discuții ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, Aurelian Păduraru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Valentin-Ciprian Muntean, director general al Departamentului Consular în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și reprezentanți ai industriei de profil.
„Sectorul privat din industria turismului a semnalat în repetate rânduri existența unui deficit de forță de muncă în acest domeniu, problemă care s-a acutizat în perioada pandemiei, când, spre exemplu, numeroase structuri cu funcțiuni de primire turistică au fost nevoite să își restrângă activitatea, angajații fiind forțati să se îndrepte către alte domenii. Drept răspuns, în urma consultărilor avute și la nivel de premier, trebuie să ne unim eforturile astfel încât să venim cu un pachet de măsuri pe termen scurt, dar și în perspectivă, care să diminueze acest impact negativ”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.
Deficitul de forță de muncă în industria turismului, din punct de vedere cantitativ, este de aproximativ 50.000 de lucrători, arată datele transmise de minister într-un comunicat de presă. Cea mai acută problemă a fost semnalată pe litoralul românesc, unde este necesară prezența a peste 20.000 de lucrători, preponderent sezonieri.
Soluțiile pe termen scurt, analizate în cadrul întâlnirii, se referă la importul de lucrători din țările Non-UE, contingentul stabilit pentru acest an fiind de 100.000, și la modalitățile prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor, precum și la corelarea vizei de ședere cu viza de muncă/angajator.
O nouă întâlnire ar urma să fie programată la Palatul Victoria în cursul săptămânii viitoare, cu implicarea tuturor factorilor decizionali, pentru realizarea unui plan de acțiuni.
Industria de profil a fost reprezentată în cadrul întrunirii de Daniel Mischie, președinte Alianța pentru Turism (APT), Dragoș Răducanu, prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Andreea Medvedovici, director executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), precum și de alți membri ai acestor structuri asociative.
De alftel, date publicate azi de Institutul Național de Statistică arată că, în ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au observat în industria prelucrătoare (+ 1800 locuri vacante) și hoteluri şi restaurante (+600 locuri vacante), locuri vacante).