Deficitul pe piața forței de muncă din UE a ajuns la 14,5% în trimestrul II. România, sub media Uniunii

somaj, contract Sursa foto: Pexels

În UE, cererea nesatisfăcută de locuri de muncă/ deficitul de pe piaţa forţei de muncă, s-a situat la 14,5% din forţa de muncă extinsă (persoanele cu vârsta între 15 şi 74 de ani) în trimestrul doi din 2021, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat nivel al deficitului de pe piaţa forţei de muncă a fost în Spania (25,1% din forţa de muncă extinsă), Italia (23,6%) şi Grecia (23,2%), iar cel mai scăzut în Cehia (4,6%), Malta (5,8%), Polonia (6,2%), Ungaria (7,4), Germania (8,1%), Slovacia (9,1%), Slovenia (9,4%) şi România (9,6%).

Şomajul a fost cea mai semnificativă componentă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă în trimestrul doi din 2021 în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Olandei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În Italia, persoanele care sunt disponibile pentru a munci, dar care nu caută un loc de muncă au reprezentat 11,5% din forţa de muncă extinsă şi au avut cea mai mare contribuţie la deficitul de pe piaţa forţei de muncă a ţării. în Olanda, angajaţii part-time care doresc să lucreze mai mult (6% din forţa de muncă extinsă) au avut cea mai mare contribuţie la deficitul de pe piaţa forţei de muncă a ţării.

O componentă majoră a deficitului de pe piaţa forţei de muncă este şomajul. În trimestrul doi din 2021, şomerii au reprezentat aproape jumătate din deficitul de pe piaţa forţei de muncă din UE (7% din forţa de muncă extinsă). Celelalte grupuri reunite în cadrul conceptului deficitului de pe piaţa forţei de muncă au fost: persoanele care sunt disponibile pentru a munci, dar care nu caută un loc de muncă (3,8% din forţa de muncă extinsă), angajaţii part-time care doresc să lucreze mai mult (2,9% din forţa de muncă extinsă) şi persoanele care caută un loc de muncă, dar care nu sunt disponibile imediat (0,8% din forţa de muncă extinsă).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: