Diferențe salariale. Studiu: În România, bărbații câștigă anual cu 10.000 de euro mai mult decât femeile

salariu barbati femei, gender pay gap Sursa foto: AdobeStock

În România, bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă anual cu 10.440 de euro mai mult decât femeile, arată un studiu publicat de Erudera, platformă de căutare în domeniul educațional susținută de inteligență artificială. Chiar și în cele 59 de țări în care femeile adulte sunt mai educate decât bărbații, decalajul mediu de venit este de 39%, arată un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Datele noi privind egalitatea de gen publicate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) arată că nu există nicio țară în Europa în care femeile să câștige mai mult decât bărbații, în ciuda faptului că femeile au niveluri mai mari sau aceleași niveluri de educație ca bărbații.

Conform raportului UNDP, în 59 de țări, femeile depășesc în mod obișnuit bărbații în ceea ce privește ani medii de școlarizare, cu o diferență ușoară cuprinsă între doi ani și aproximativ o lună.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Același raport dezvăluie că există în total 17 țări din Europa în care femeile au un program mai extins de educație, dar veniturile lor anuale rămân mai mici în comparație cu bărbații, conform informațiilor  Erudera.

Studiul arată că în România bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă 11.320 de dolari (10.440 de euro) mai mult decât femeile.

Date despre țările vecine ale României:

Cercetarea UNDP arată, de asemenea, că în Bulgaria, femeile petrec doi mai mulți luni la școală decât bărbații, dar câștigă cu 10.248 de dolari (9.451 de euro) mai puțin decât bărbații, în timp ce în Suedia, ele petrec patru luni suplimentare la școală în comparație cu bărbații, dar câștigă cu 9.746 de dolari (8.987 de euro) mai puțin decât bărbații.

În Moldova, femeile petrec o lună în plus la educație pentru a câștiga cu 8.007 dolari (7.384 euro) și 5.874 dolari (5.417 euro) mai puțin decât bărbații.

Ungaria: Bărbații petrec trei luni în plus la educație în comparație cu femeile și câștigă cu 14.353 de dolari (13.237 de euro) mai mult decât ele.

Serbia: Bărbații din Serbia nu sunt mai educați decât femeile; petrec opt luni în plus la școală. Cu toate acestea, câștigă un venit anual total de 23.270 de dolari (21.462 de euro) în comparație cu 15.306 dolari (14.116 euro) ale femeilor. Aceasta reprezintă o diferență de 7.964 de dolari (7.345 de euro) pe an, indicând discriminarea venitului în țară.

“Subevaluarea muncii femeilor este o problemă proeminentă în forța de muncă de astăzi. Cu toate diferențele măsurabile dintre sexe, o parte semnificativă a decalajului de venit între sexe rămâne inexplicabilă. În special, statisticile arată că femeile sunt reprezentate disproporționat în ocupări cu salarii mai mici care oferă beneficii reduse, ceea ce joacă un rol cheie în perpetuarea acestei disparități salariale. Această situație necesită un efort cuprinzător pentru a aborda factorii sistemici care contribuie la acest decalaj salarial de gen și pentru a asigura compensații corecte pentru toți”, spuneAlma Miftari de la Erudera.

Eurostat: România, țara UE cu cea mai mică diferență de remunerare între femei și bărbați

Conform celor mai recente date ale biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, femeile din UE câștigă în medie cu aproape 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații. Există diferențe mari între statele membre: în 2021, cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați a fost înregistrată în Estonia (20,5%), în timp ce țara UE cu cea mai mică diferență de remunerare între femei și bărbați a fost România (3,6%), în timp ce Luxemburg reușește în premieră să acopere acest clivaj.

Diferența de remunerare între femei și bărbați este diferența dintre salariile medii ale bărbați și femeilor.

Reprezentanții Parlamentului European atrag însă atenția că o diferență mai mică de remunerare între femei și bărbați nu înseamnă neapărat o egalitate de gen mai mare. Aceasta apare adesea în țările în care numărul femeilor angajate este mai scăzut. Un decalaj salarial ridicat poate indica faptul că femeile sunt mai concentrate în sectoarele cu salarii mici sau că o proporție semnificativă dintre ele lucrează cu normă parțială.

Merită subliniat, de asemenea, că diferențele salariale variază în funcție de mediul de activitate, referindu-ne aici la mediul privat și cel public. În cazul României, un bărbat câștigă cu 1,7% mai mult pe oră în mediul public, în timp ce în mediul privat diferența este de 10,2%.

Parlamentul European identifică o serie de cauze care explică diferența de remunerație între femei și bărbați, explicate de Parlamentul European: lucrul cu jumătate de normă, alegeri de carieră influențate de responsabilitățile de familie, faptul că mai multe femei lucrează în sectoarele mai prost plătite și mai puține femei ocupă posturi de conducere.

Mai multe detalii AICI

Analiză: De ce avem motive de scepticism în citirea statisticilor

România se află în statisticile europene pe penultimul loc în ceea ce priveşte decalajul salarial între femei şi bărbaţi. Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor. Firma de consultanță PwC România arăta însă într-o analiză publicată anul trecut că există câteva motive care „ne fac să privim cu scepticism aceste statistici”. Astfel, rata de participare a femeilor din România la piaţa muncii este tot printre cele mai mici din UE (~55%), existând o corelaţie dovedită între ponderea de femei angajate şi decalajul salarial. Astfel, conform analizei PwC din 2022, decalajul salarial real între femeile și bărbații din România era de 23%. Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum puteți să publicați așa inepții ?
    Salariul mediu brut lunar era in 2021 cca 1100 euro . Anual cca 13200 euro
    Dacă diferența intre salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor este de 3,6% conform tabel , de unde iese diferența de 10440 euro ?
    Poate greșesc eu , de aceea vă rog sa îmi explicați valorile prezentate in studiu .

    Vă mulțumesc .

  2. “în Bulgaria, femeile petrec doi mai mulți luni la școală” Sunteți tari de tot cele mai bune știri “ever”. Mizerii de jurnaliști cu facultate la Jilava. Daca bărbații câștigă cu 10000 de “euroi”
    mai mult că femeile e bine de tot….lol

  3. Doamnă Reștea v-am rugat să îmi explicați cifrele ( valorile ) din analiză.
    Pur și simplu nu le înțeleg.
    Vă mulțumesc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.