Din șantierele industriei Turism-Relaxare. Platformă de monitorizare a construcțiilor: sunt peste 100 de proiecte în lucru

santier hotel niro Sursa foto: Niro Group

În ultima lună au fost monitorizate 109 proiecte din domeniul Hotel & Relaxare aflate în stadiul de construcție, arată datele IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. Cele mai multe proiecte sunt în București și în județul de la malul mării. De asemenea, o serie de investiții sunt plănuite în cadrul unor ansambluri cu funcțiuni mixte, inclusiv de locuire sau birouri.

Cele mai multe astfel de investiții sunt în București (16 proiecte) și Constanța (13 proiecte), conform datelor publicate pe platforma proprie a companiei. Categoria cuprinde investiții în spații de cazare, dar și spații de relaxare, centre de agrement, de sport, de conferințe sau expoziții.

Printre cele mai mari proiecte care includ și astfel de funcțiuni se numără ansamblul mixt Greenfield din București, care va avea peste 1000 de apartamente, birouri, centru comercial, dar și spații wellness cu sală de sport, loc de joacă și spa, precum și grădiniță. Tot în București e ansablul mixt de 13 etaje Metropolitan Crown Towers (37.000 mp), cu 3 imobile de locuințe colective, spații comerciale și un centru de agrement, cu spa, sală de fitness și piscină.

Exclusiv cu funcțiune de cazare e Hotel Swissotel, de 18 etaje, care va fi cotat la 4 stele, va avea 225 camere si 17 apartamente. La demararea construcției, Niro Investment Group și Business Hotels Investment, o companie membră a Niro, estimau că noul proiect hotelier situat în București, pe Bulevardul Expoziţiei va fi gata în 2021. Deschiderea a fost ulterior amânată pentru 2023, în context pandemic. Niro Investment Group a semnat un contract de management cu Accor.

17 hoteluri noi

Piata hotelieră a fost, fără nicio îndoială, una dintre cele mai afectate de pandemia COVID-19 și se așteaptă să-și revină în totalitate, în acest context, până în anul 2024, spun consultanții Crosspoint Real Estate. În România, rata ocupării nete în 2020 a fost cu 11,3% mai mică, decât în 2019. Deși segmentul hotelier a fost cel mai afectat de măsurile restrictive impuse de criza sanitară, foarte puține proiecte au fost anulate. Dezvoltatorii au preferat să întârzie proiectele. Pentru 2021-2023, 17 hoteluri noi cu – peste 2.000 de camere – sunt așteptate să fie livrate în România, aproape jumătate dintre acestea fiind situate în Capitală. „Mai mult, noul stoc cuprinde, în mare parte, hoteluri de 4 și 5 stele. Noile livrări includ reconversia și renovarea clădirilor istorice, precum reconversia clădirii Marmorosch Blank Bank într-un hotel de lux de 5 * (Autograph Hotel by Marriott) și renovarea completă a Athenee Palace Hilton și Corinthia Grand Hotel du Boulevard – toate situate în centrul Bucureștiului”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Când își revine piața hotelieră?

Raportul pe primul trimestru al consultanților de la CBRE arată că segmentul hotelier a atras în acest început de an investiții de aproximativ 20 de milioane de euro, analiștii remarcând “un interes ridicat în ultimele luni”. Investițiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au ajuns la 98 de miloane de euro, în scădere cu 19% față de volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut.

Perioada de criză pe care o traversează industria hotelieră europeană va continua până cel puțin la jumătatea anului 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung, potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte European Hotel Industry, publicată în februarie. Jumătate (51%) dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi în domeniul ospitalității se așteaptă să ajungă din nou la nivelurile de performanță din 2019 începând din 2023, iar 20% dintre ei consideră chiar că revenirea la nivelul anterior pandemiei se va înregistra abia începând din 2024 și mai târziu.

Sursa foto: Niro Group

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *