Directorul Bosch România, interviu în piața IT de la Cluj, recent lovită de concedieri: “Probabil vom mai vedea mișcări, nu cred că sunt două luni și gata, am scăpat!”/ “S-ar putea să vedem oameni ce doresc să revină în țară”/ “Avem mai multe cereri de angajare”

Bosch centru inginerie, imagine: Dico si Tiganas Birou de Proiectare

Piața IT, care a angajat constant în anii recenți, a primit în ultima vreme câteva lovituri chiar la Cluj, un oraș în care industria tehnologiei e principalul angajator: Telenav, Inc., companie de servicii bazate pe localizare, cu sediul în Statele Unite, și-a notificat angajații în 10 mai 2023 cu privire la intenția de a închide sediul din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2024, fiind afectați de această decizie 172 de angajați, conform datelor transmise de companie, care invoca “mediul macroeconomic dificil”. Conform informațiilor neoficiale din piață și a celor oficiale, de la agenția de forță de muncă a județului, au existat sau există și alte companii care au redus numărul de personal. Chiar dacă, deocamdată, nu se vorbește despre valuri de șomeri, programatorii fiind absorbiți în companiile încă active, mișcarea e atipică pe o piață în care de ani de zile veștile încep cu “angajăm”. Cum se resimt aceste mișcări în piața de resurse umane și ce ar putea urma, în actualul context, marcat de incertitudini? Ne oferă o perspectivă chiar din sector Mihai Boldijar, director general Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România, unul dintre marii angajatori din sectorul Tech de la Cluj și din țară.

Economedia va reveni cu alte informații și perspective din sector în perioada următoare.

Cum se vede valul global de concedieri din Tehnologie, care pare că ajunge și în România și la Cluj, dintr-o companie care are în șantier la Cluj-Napoca o clădire de 10.000 mp, demarat în urmă cu doi ani, pentru extindere?

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pentru că, în 2021, firma începea lucrările pentru extinderea centrului de inginerie și cercetare din Cluj-Napoca. Conform datelor oferite de companie, echipa de aici a crescut între timp și a ajuns la aproximativ 1500 de oameni. Complexul din Cluj-Napoca face parte din hub-ul de Cercetare-Dezvoltare din regiune, alături de Budapesta și Sofia, iar inginerii de aici lucrează la programe care țin de conducerea autonomă și inteligența artificială.

 

Mihai Boldijar, la Cluj, la lansarea tramvaiului dotat de companie cu un sistem de avertizare la coliziune

 

“Noi avem invitația deschisă și avem poziții disponibile, așa că îi așteptăm pe cei mai buni dintre cei buni care vor să ni se alăture. Piața de HR, cel puțin în domeniu R&D (Cercetare/ Dezvoltare) e foarte fluidă, e într-o continuă mișcare, e dinamică. Da, simțim acum că avem cereri mai multe de angajări. Vorbesc de Cluj, pe zona noastră de R&D”, spune Boldijar.

“Eu zic că piața de HR, după nișe convulsii, transformări, dinamici mai mult sau mai puțin controlabile intră într-o perioadă de stabilizare. Cred că companii cum e Bosch – care are a avut de la început o evoluție constantă, care a avut o creștere constantă, a câștigat proiecte de care suntem responsabili – sunt pe altă poziție. Noi avem responsablitate totală pe proiecte, e o diferență față de ce fac alte firme. Noi privim proiectul general, avem responsabilitate totală cu furnizorii noștri, nu facem părți din ceva, pe modelul cuiva. Noi dezvoltăm, noi discutăm cu clienții, noi facem cercetare aici, noi livrăm, noi implementam și facem apoi și urmărire. Pe segmentul acesta nu mă aștept la restrângeri de activitate. La creștere – da, sper să luăm proiecte în continuare pe care să le dezvoltăm în Cluj”, spune directorul Bosch.

Până la așteptata stabilizare, Boldijar se așteaptă ca, în perioada următoare, în piață să mai vină vești negative, replicile seismului nefiind încă pe deplin vizibile ori absorbite în piață.

“E o perioadă acum. Pe termen scurt și mediu probabil vom mai vedea mișcări, nu cred că sunt două luni și gata, am scăpat! A fost o recalibrare de forțe, pentru că o triplare sau dublare a numărului de IT-iști la 2-3 ani, după opinia mea, e mult prea accelerată față de ce poate oferi piața. Vorbesc global. Noi, în România, avem rată de creștere mare, dar nu chiar atât de mare, noi am mers mai temperat și mai realist. Ceea ce se întâmplă acum dă dreptate celor ce au mers mai conservator. Cu o exacerbare a acestor tendințe te trezești cu prea mult personal și proiecte puține și nu mai esti profitabil”, spune Boldijar.

Boldijar menționează că, în actualul context, România ar putea să devină destinație aleasă de unii români din diaspora care caută un nou loc de muncă. “S-ar putea să vedem niște retururi, poate oameni ce doresc să revină în țară, ce vor să continue cariera aici. Noi avem deja colegi care au lucrat afară și revin. Nu e un fenomen, dar sunt. Mă aștept ca și în perioada următoare să revină specialiști din piețele afectate mai mult, inclusiv din Statele Unite”, menționează Boldijar.

Între timp, proiectul de extindere de la Cluj continuă, urmând ca noua clădire situată nu departe de centrul orașului să devină operațională în 2024. “Sigur vom avea nevoie de spațiu, chiar dacă încurajăm și modul de lucru hibrid. Oamenii vor să vină la birou, când ai proiecte comune, te ajută tehnologia, dar nu îndeajuns de mult încât să suplinească o întrevedere directă”, spune Boldijar. În acest moment, conform datelor de pe portalul companiei, Bosch are deschise 138 de posturi pentru Cluj-Napoca.

Context. După vestea că Telenav se pregătește de închiderea sediului de la Cluj, în piață au apărut informații că și alte companii își restrâng activitatea și au diminuat numărul de posturi, chiar dacă programatorii sunt absorbiți de alte firme. Ana Maria Chiciudean, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj (AJOFM), explica pentru Economedia că instituția a fost anunțată de o intenție de eventuale disponibilizări anunțată de o companie din domeniu, fără să menționeze numele acesteia. “Nu este singura care a ajuns în această situație, dar ceea ce pot să spun este că nicio persoană nu a ajuns în evidențele noastre (ca șomer, n.red.), până la urmă. Specialiștii IT sunt absorbiți de piață”, a spus șefa AJOFM Cluj.

La nivel global, Google, Meta, Amazon,Twitter, Lyft, HP, Zoom, SAP, Oracle – au fost doar câteva dintre numele grele din sectorul Tehnologiei care au anunțat disponibilizări masive în ultimele luni. Doar în acest an, 693 de companii au anunțat sau au operat concedieri, fiind afectate peste 197.945 de persoane, conform celor mai recente date agregate pe platforma layoffs.fyi.

Mai amintim, în acest context, că o analiză a industriei publicată doar anul trecut arăta că, în fiecare an, efectivul de salariați din industria de software și servicii IT se mărește, în medie, cu peste 9.000 de persoane, echivalentul populației unui oraș mic din România, iar industria IT&C se confruntă în continuare cu un puternic deficit de forță de muncă. În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punct de vedere a numărului de angajați, iar sectorul IT și Telecomunicații a ajuns să angajeze aproximativ 179.000 de persoane, adică circa 2,7% din totalul salariaților, conform datelor publicate în Studiul privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei, realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Care este opinia directorului Bosch România referitoare la impactul concedierilor din industria IT asupra pieței de muncă din Cluj și există semne de revenire a unor specialiști în țară?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.