Discuțiile privind Legea UE privind IA, reluate vineri, după alte două zile intense de negocieri

inteligenta artificiala, AI, tehnologie Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

Legiuitorii UE s-au întors vineri la masa negocierilor pentru a treia zi pentru a încerca să rezolve diferențele majore privind legile care reglementează inteligența artificială, prima de acest fel în timp ce lumea se confruntă cu implicațiile acestei tehnologii în creștere rapidă, scrie Reuters.

În timpul unei dezbateri maraton de aproape 24 de ore, legislatorii și guvernele obosite au convenit joi asupra unor termeni provizorii pentru reglementarea sistemelor de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, făcând astfel un pas mai aproape de stabilirea unor norme care să reglementeze această tehnologie.

“Bateriile: reîncărcate. Gata să ne scufundăm din nou în trilogul #AIAct”, a declarat vineri, pe X, Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Am făcut progrese majore ieri și alaltăieri – haideți să ne unim forțele pentru ultimul kilometru”, a spus el.

Dar un punct critic de blocaj a fost legat de utilizarea inteligenței artificiale în supravegherea biometrică, au declarat două persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect.

Legiuitorii UE doresc să interzică utilizarea IA în acest domeniu, dar guvernele au făcut presiuni pentru o excepție în scopuri de securitate națională, apărare și militare.

Obținerea unui consens în această privință va determina rezultatul discuțiilor de vineri, a declarat una dintre persoane. Persoana a refuzat să fie numită, deoarece termenii sunt confidențiali.

Discuțiile prelungite și diviziunea din cadrul blocului de 27 de membri în cadrul discuțiilor ilustrează provocarea cu care se confruntă guvernele din întreaga lume, în timp ce pun în balanță avantajele tehnologiei, care poate purta conversații asemănătoare cu cele ale oamenilor, răspunde la întrebări și scrie coduri de calculator, cu necesitatea de a stabili limite pentru a controla influența sa.

Adăugând la complexitate, legiuitorii se grăbesc să redacteze reglementări chiar și în timp ce companii precum OpenAI  continuă să descopere noi utilizări pentru tehnologia lor.

Fondatorul OpenAI, Sam Altman, și oamenii de știință din domeniul informaticii au tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la pericolul creării unor mașini puternice și foarte inteligente, care ar putea amenința omenirea.

Multe depind de noua lege, care ar putea deveni un model pentru alte guverne, în timp ce țările încearcă să elaboreze norme pentru propria industrie a IA, oferind o alternativă la abordarea lejeră a SUA și la normele provizorii ale Chinei.

Țările UE și legislatorii se străduiesc să pregătească un acord final pentru a fi votat în primăvară, înainte de alegerile parlamentare din iunie, când procesul legislativ se va opri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: