Deși SUA produc deja mai mult petrol și gaze decât orice altă țară din lume, în prima zi a președinției sale, Donald Trump a declarat o „urgență energetică”.
Aceasta face parte dintr-o serie de măsuri menite să stimuleze producția deja colosală de combustibili fosili a Americii, susținute de afirmații conform cărora țara trebuie să facă față prețurilor ridicate la energie și să se pregătească pentru cererea crescută din partea „următoarei generații de tehnologie”. Nu s-a făcut nicio referire la penuria de energie cauzată de fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai intense, arată o analiză Euronews.
SUA nu a mai declarat niciodată o urgență energetică națională, ci doar una locală
Dar SUA nu se confruntă în prezent cu o penurie de combustibili fosili. De fapt, produc mai mult decât orice altă țară de pe Pământ. În ciuda unor reglementări ale administrației anterioare menite să limiteze acest lucru, producția continuă să crească ușor.
Scopul este de a reduce prețurile la energie pentru consumatori. În timpul campaniei sale, Trump a promis să reducă prețurile la energie cu 50 % – un obiectiv improbabil, potrivit analiștilor.
El crede că extinderea producției de petrol și gaze poate face acest lucru, dar planurile sale vin cu prețul climatului global și al mediului natural al Americii, mai notează Euronews.
Declararea unei urgențe energetice va permite administrației Trump să accelereze obținerea de autorizații pentru noi infrastructuri de combustibili fosili.
„Președintele Trump a ales să își înceapă mandatul făcând pe plac industriei combustibililor fosili și aliaților săi”, a declarat Dr. Rachel Cleetus, director de politici și economist principal pentru programul privind clima și energia din cadrul Union of Concerned Scientists.
Conform unei analize realizate de New York Times, industria de petrol și gaze a donat aproximativ 75 de milioane de dolari (72 de milioane de euro) campaniei prezidențiale a lui Trump, Comitetului Național Republican și comitetelor afiliate.
Dr. Cleetus adaugă că președintele și cabinetul său „antiștiință” sunt „hotărâți să sporească profiturile industriei combustibililor fosili în detrimentul oamenilor și al planetei”.
Președintele american susține că rețeaua electrică a SUA se va confrunta cu dificultăți în a face față cererii așteptate din partea tehnologiei de nouă generație, cum ar fi centrele de date. În prezent, centrele de date consumă aproximativ 4 % din energia electrică din SUA și până la 10 % în unele state. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează că consumul de energie electrică din centrele de date din întreaga lume s-ar putea dubla până în 2026.
Această declarație înseamnă că „puteți face tot ce trebuie să faceți pentru a ieși din această problemă”, a spus el luni.
În discursul său inaugural, Trump a evidențiat „aurul lichid” de sub picioarele americanilor. „Avem ceva ce nicio altă națiune producătoare nu va avea vreodată, cea mai mare cantitate de petrol și gaze naturale dintre toate țările de pe Pământ, și o vom folosi”, a spus el.
Un ordin pentru „Eliberarea energiei americane” semnat de președinte afirmă că „reglementările împovărătoare și motivate ideologic” au împiedicat dezvoltarea acestor resurse. Se afirmă că acest lucru „a limitat generarea de energie electrică fiabilă și accesibilă, a redus crearea de locuri de muncă și a impus cetățenilor noștri costuri energetice ridicate”.
În ciuda afirmațiilor conform cărora politicile predecesorului său au împiedicat producția de combustibili fosili, SUA produc deja cantități aproape record de petrol și gaze. În 2023, țara a produs mai mult țiței decât oricare alta, pentru al șaselea an consecutiv.
Trump a ridicat, de asemenea, o interdicție din 2024 a administrației Biden privind aprobarea cererilor de export de instalații de gaze naturale. O analiză recentă a Casei Albe a constatat că extinderea exporturilor ar putea provoca creșteri de prețuri pentru consumatorii americani și ar dăuna economiei, climei și mediului.
Un alt ordin executiv urmărește să stimuleze dezvoltarea resurselor naturale „extraordinare” ale Alaskăi, anulând măsurile de protecție a mediului care limitează extracția de petrol și gaze, exploatarea forestieră și alte proiecte de dezvoltare în întregul stat.
La începutul lunii ianuarie, o licitație pentru concesionarea de terenuri pentru extracția de petrol și gaze naturale în zona virgină a Arctic National Wildlife Refuge s-a încheiat fără niciun ofertant – a doua în patru ani care nu a reușit să atragă interesul companiilor producătoare de combustibili fosili.
Multe alte ordine executive, promisiuni și politici fac, de asemenea, parte din această avalanșă de acțiuni în favoarea combustibililor fosili, menite să îndeplinească promisiunea lui Trump „Forează, baby, forează”.
Trump susține că politicile în favoarea combustibililor fosili vor determina scăderea prețurilor la energie pentru consumatorii americani. Deși este probabil ca mai mult petrol și gaze să ducă la scăderea acestor costuri, reducerea la jumătate a prețurilor la energie ar face aproape sigur ca companiile petroliere să nu mai poată face profit, ceea ce este puțin probabil ca acestea să accepte.
Economiștii spun că prețul minim pe baril de petrol la care companiile pot fora și obține profit este de aproximativ 45-50 de dolari (38-48 de euro). În prezent, prețul unui baril de petrol este de aproximativ 75 de dolari (72,50 euro), ceea ce înseamnă că înjumătățirea prețului l-ar plasa mult sub acest prag.
În cazul în care creșterea forajului determină scăderea prețurilor la petrol și gaze, companiile producătoare de combustibili fosili sunt descurajate să mai foreze, deoarece nu este rentabil. Lipsa ofertei face ca prețurile să crească din nou. Este probabil ca și alte țări să își reducă producția, reducând astfel oferta globală și crescând prețurile pentru a menține piața stabilă. Este un ciclu de boom și bust cu care industria combustibililor fosili este mult prea familiarizată.
Potrivit unui studiu recent al Casei Albe, o altă politică a lui Trump, de stimulare a exporturilor de gaze naturale lichefiate, ar putea, de asemenea, să ducă la creșterea prețurilor dacă țările din Europa sau Asia sunt dispuse să plătească mai mult pentru acest combustibil.
La nivel de consumator, prețurile la energie sunt, de asemenea, determinate de mult mai mult decât costul combustibililor fosili. Costurile legate de distribuție și transport reprezintă aproximativ 40 % din prețul final. Pe scurt, mai mult combustibil nu va adăuga mai multă capacitate la rețeaua electrică din SUA și nici nu va repara infrastructura energetică.
„Treaba președintelui este să protejeze oamenii, nu interesele corporațiilor”, a declarat președintele organizației non-profit Earthjustice, Abigail Dillen.
„Avalanșa de ordine executive de astăzi va crește profiturile industriei, dar nu va reduce costurile pentru oameni și nu ne va scoate din numeroasele crize cu care ne confruntăm ca țară.”