Două fonduri de investiții preiau pachetul majoritar din rețeaua de cafenele 5 to go. Fondatorii Radu Savopol și Lucian Bădilă rămân cu 25% din afacere / Planuri pentru francize în parteneriat cu români în țări cu diaspora puternică

5 to go

Fondatorii rețelei de cafenele 5 to go, Radu Savopol și Lucian Bădilă, au decis să vândă pachetul majoritar de acțiuni către două fonduri de investiții, iar ei vor rămâne cu 25% din afacere, dar și la conducerea acesteia. Planurile lanțului de cafenele privesc extinderea în țări cu diaspora românească puternică, prin francize deschise în parteneriat cu români emigrați.

Astfel, fondurile de investiții Invenio Partners şi Accession Capital Partners – ACP (fostul Mezzanin Management), vor prelua 60% din pachetul de acțiuni al rețelei 5 to go, printr-o companie numită 5 TG Invest SRL, în care dețin fiecare 50%, momentan.

Fondatorii Radu Savopol și Lucian Bădilă vor deține împreună 25%. Fondul de investiții Mozaik Investments controlat de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, va rămâne cu o deținere de 10%, iar omul de afaceri Andrei Alecu rămâne cu 5%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La discuțiile de investiție au participat opt fonduri de investiții.

„Am ales două fonduri de investiții cu care am găsit sinergie. Am ales din punctul nostru de vedere cea mai bună variantă pentru următorul drum al 5 to go. Este o structură despre care considerăm că o să ne ducă către noi oportunități de business mai ales în regiune, pentru că acesta este focusul nostru. Managementul rămâne al nostru, dar noii parteneri ne vor da un suflu nou. Noi rămânem prezenți în business 100% cel puțin 5 ani de zile. În România avem astăzi undeva la 600 de cafenele și vrem să ne ducem spre 1.000  de cafenele. Am dezvoltat retailul, numai retailul se apropie de 3 milioane de euro”, a declarat Radu Savopol, co-fondatorul 5 to go.

Lucian Bădilă, co-fondator 5 to go, a declarat că rețeaua de cafenele va începe în 2025 dezvoltarea regională, pe care grupul o va face cu ajutorul românilor din diaspora, în țările cu comunități mari de români.

„Ne uităm de ceva timp la comunitățile de români din diapora, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Germania și Spania, unde avem peste 600-700.000, chiar un milion de români acolo. În ianuarie anul viitor vom anunța că vom deschide listele de așteptare pentru franciză pentru țările menționate anterior, urmând ca fiecare țară să deschidem în același timp între 5 și 10 locații. Pentru Irlanda sunt deja negocieri avansate și aproape finalizate pentru o master-franciză de 50 de locații în următorii 4 ani, tot cu un grup de români care vor investi. Legat de retail internațional, sunt deja discuții pentru două țări, ca produsele pe care le găsiți astăzi pe rafturile magazinelor să fie și în alte țări, începând de anul viitor”, a declarat Lucian Bădilă.

O locație „la cheie” pentru Irlanda va presupune o investiție de circa 40.000 de lire, au precizat reprezentanții companiei.

El a afirmat că această dezvoltare va duce la minim o dublare a cifrei de afaceri. Previziunile pentru 2025 vizează o cifră de afaceri de 72 de milioane de euro. În următorii cinci ani, grupul 5 to go își propune să ajungă pe locul 4-5 în Europa ca lanț de cafenele.

În România, planul este de atingere de 1.000 de locații la finalul anului 2029. „Astăzi ca acoperire națională suntem la aproximativ 150 de orașe la nivel de țară și ne uităm foarte atent la zonele și comunitățile mici, comune și orașe între 4 și 7.000 de locuitori”, a mai spus el.

Tony Romani, reprezentant al fondului bulgar de investiții Invenio Partners, a declarat că, pentru Invenio, aceasta este prima investiție directă în România. Fondul vede implicare în 5 to go pe o perioadă de 6-8 ani de acum înainte. „Obiectivul nostru este să maximizăm potențialul 5 to go împreună cu fondatorii. Capitalizarea nu e o chestiune bătută în cuie, avem surse multiple de finanțare, ne bazăm și pe fondurile disponibile la nivelul Invenio și ACP, dar există posibilitatea să apelăm la creditori”, a spus el. Tony Romani a fost secretar de stat pentru debirocratizare în cadrul Cancelariei premierului, în mandatul lui Ludovic Orban, în intervalul februarie 2020 – ianuarie 2021. Anterior el a lucrat în companii ca PricewaterhouseCoopers, UBS Investment Bank, EY.

Vlad Bușilă, managing partener Mozaik Investments, a declarat că fondul va mai rămâne circa un an, doi, maxim trei, alături de 5 to go. „Pe lângă potențial, credem că e nevoie și de o perioadă de tranziție între cele două echipe”, a spus el.

Firmele de avocatură Dentons și Schoenherr au acționat în calitate de consilieri juridici pentru Invenio Partners și ACP Partners, în timp ce activitatea de consultanță și analiză financiară și fiscală a fost realizată de KPMG România. IC Legal, coordonată de Ion Chivu, a oferit consultanță juridică și strategică esențială pentru 5 to go.

Tranzacția face acum obiectul aprobărilor de reglementare obișnuite ale autorităților din România și se va încheia, cel mai probabil, în primul trimestru al anului 2025.

Invenio Partners este un fond de investiții bulgat, condus de Elvin Guri.

ACP este un fond european cu un portofoliu extins de peste 65 de companii susținute și investiții de peste 800 de milioane de euro în Europa Centrală și de Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.