Draft al celui de-al șaselea pachet european de sancțiuni împotriva Rusiei: UE va conveni de principiu asupra interzicerii petrolului din Rusia, dar mecanismul va fi stabilit mai târziu

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Liderii Uniunii Europene urmează să convină, de principiu, să interzică importurile de petrol din Rusia, la un summit ce va avea loc luni și marți la Bruxelles, dar modul în care această interdicție va funcționa va fi stabilit mai târziu, au spus diplomații citați de Reuters.

„Ne îndreptăm spre un acord privind un al șaselea pachet de sancțiuni”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, la sosirea la o întâlnire a liderilor centriști înaintea summitului.

Potrivit unui nou proiect al concluziilor summit-ului, cele 27 de națiuni vor conveni că importurile de petrol rusesc în țările UE vor fi interzise, ​​deși cu o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Textul văzut de Reuters – care ar putea fi revizuit din nou – ar confirma un acord pentru a sancționa petrolul adus din Rusia pe cale maritimă, dar scutindu-l temporar pe cel furnizat prin conducte către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, țări fără ieșire la mare.

Cu toate acestea, liderii sosiți la Bruxelles luni după-amiază nu vor finaliza acum termenii acestei excepții temporare, sugerează textul.

În schimb, vor cere diplomaților și miniștrilor să găsească o soluție care să asigure, de asemenea, o concurență loială între cei care încă primesc petrol rusesc și cei deconectați.

Unii lideri ai UE au fost reticenți cu privire la perspectivele unui acord cuprinzător la summit, prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas declarând că este mai realist să ne așteptăm la un acord luna viitoare.

„Nu cred că vom ajunge la un acord astăzi. Vom încerca să ajungem la un acord până la summitul din iunie, aceasta este abordarea realistă până acum”, a spus Kallas.

Următorul summit este programat pentru 23-24 iunie.

Premierul belgian Alexander De Croo a spus că „acestea nu sunt decizii ușoare”, adăugând: „Nu am nicio îndoială că în următoarele zile, în următoarele săptămâni, deciziile vor fi luate”.

Un acord de principiu privind interzicerea petrolului ar putea ajuta la deblocarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni UE, care mai cuprinde măsuri precum deconectarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă cu bunuri înghețate.

Un rezultat tangibil al summitului va fi acordul asupra unui pachet de împrumuturi UE în valoare de 9 miliarde de euro, cu o mică componentă de granturi pentru a acoperi o parte din dobândă, pentru ca Ucraina să-și mențină guvernul în funcțiune și să plătească salarii pentru aproximativ două luni. O decizie cu privire la modul de strângere a banilor va fi luată ulterior.

Totodată, liderii vor sprijini și crearea unui fond internațional pentru reconstruirea Ucrainei după război, cu detalii care urmează să fie decise ulterior, și vor aborda problema dificilă din punct de vedere legal a confiscării bunurilor rusești înghețate în acest scop.

Liderii se vor angaja să accelereze lucrările pentru a ajuta Ucraina să-și mute cerealele din țară către cumpărători globali prin calea ferată și cu camioane.

Proiectul arăta că liderii vor explora modalități de a reduce creșterea prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare de preț, pentru a reduce birocrația în lansarea surselor regenerabile de energie și a investi în conectarea rețelelor naționale de energie dincolo de frontiere pentru a un ajutor reciproc mai bun.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: