Economia Franței și Spaniei suferă o încetinire bruscă, pe măsură ce stagflația urmărește zona euro

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Economia Franței a suferit o încetinire bruscă în primul trimestru, fără o creștere față de ultimele trei luni, în timp ce economia Spaniei a pierdut și ea ritmul, ridicând spectrul stagflației în zona euro, scrie Financial Times.

Principalul obstacol pentru creșterea economiei Franței a fost o scădere a cheltuielilor gospodăriilor, ceea ce indică faptul că prețurile mai ridicate la alimente și energie și consecințele războiului din Ucraina afectează cheltuielile cu amănuntul și încrederea consumatorilor.

Noile date privind prețurile de vineri au arătat că inflația franceză a crescut la 5,4% în aprilie de la 5,1% luna precedentă, cel mai ridicat nivel de la începutul seriei de date în 1997.

Cifra dezamăgitoare de creștere a oprit o serie recentă de supraperformanță economică a Franței, în ciuda faptului că a doua economie a zonei euro ca mărime beneficiază de un stimulent fiscal mai generos și de o inflație mai scăzută decât mulți dintre vecinii săi din zona euro.

Biroul național de statistică din Franța a declarat vineri că producția a fost afectată de o scădere cu 1,3% a cheltuielilor gospodăriilor, care a compensat o creștere cu 0,2% a investițiilor, în timp ce modificările stocurilor au adăugat 0,4 puncte procentuale la creștere, iar comerțul a contribuit cu 0,1 puncte.

Spania a raportat vineri o încetinire bruscă a creșterii în primul trimestru, reflectând impactul creșterii inflației și al unui val de infecții cu Covid. Creșterea trimestrială a PIB-ului spaniol de 0,3% a fost o încetinire semnificativă față de expansiunea de 2,2% dintre trimestrul al treilea și al patrulea.

Începutul de an dezamăgitor al Franței și Spaniei a indicat că zona euro ar putea crește într-un ritm mai slab decât se aștepta în primul trimestru. Datele trimestriale privind PIB-ul din zona euro urmează să fie publicate vineri, iar economiștii se așteaptă ca, în medie, creșterea să fie stabilă la 0,3%.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *