Economia germană își revine cu o creștere de 0,2% în primul trimestru și a evitat recesiunea tehnică

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Produsul intern brut al Germaniei a crescut mai mult decât se aștepta în primul trimestru, în cel mai clar semn de până acum că cea mai mare economie a Europei iese din marasm, scrie Financial Times.

Creșterea de 0,2% a economiei germane față de trimestrul precedent a venit după ce creșterea investițiilor și a exporturilor a compensat scăderea cheltuielilor gospodăriilor, potrivit agenției federale de statistică.

Economiștii se așteptau la o creștere de 0,1 la sută.

Producția germană, care a scăzut cu 0,2% anul trecut, înregistrând cea mai slabă performanță dintre toate economiile majore, este de așteptat să se redreseze timid în acest an, pe măsură ce inflația mai mică, salariile în creștere, o piață a muncii stabilă și o revenire a exporturilor dau un impuls activității.

De asemenea, biroul de statistică a revizuit datele pentru ultimul trimestru al anului trecut la o contracție de 0,5%, de la o scădere mai modestă de 0,3%, raportată anterior, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, guvernul german a majorat prognoza de creștere economică pentru acest an la 0,3%, de la 0,2% anterior, și a redus prognoza pentru inflație cu 0,4 puncte procentuale.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a fost anul trecut cea mai slabă dintre marii săi colegi din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile slabe la nivel mondial și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Deși se preconizează că inflația se va atenua în acest an, creșterea economică va rămâne relativ slabă, PIB-ul urmând să crească doar cu 1,0% în 2025.

Se preconizează o contribuție semnificativă la creștere a consumului privat, deoarece se așteaptă ca salariile reale să crească pe o piață a forței de muncă rezilientă.

Datele biroului de statistică au arătat marți că vânzările cu amănuntul din Germania au crescut mai mult decât se așteptau în martie, cu 1,8% față de luna precedentă, ceea ce indică o redresare a consumului la sfârșitul trimestrului și este de bun augur pentru economia globală.

Creșterea economică anemică a provocat doar daune limitate pe piața muncii.

Oficiul Federal al Muncii a declarat marți că numărul șomerilor a crescut cu 10.000 în termeni ajustați sezonier. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca această cifră să crească cu 9.000. Rata ajustată sezonier a șomajului a rămas neschimbată la 5,9%.

“Deși economia germană se confruntă cu dificultăți de doi ani, situația de pe piața muncii rămâne robustă”, a declarat Daniel Terzenbach, de la Oficiul Federal al Muncii, la prezentarea datelor.

În aprilie au fost 701.000 de locuri de muncă vacante, cu 72.000 mai puține decât în urmă cu un an, a precizat Oficiul Federal al Muncii.

 

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *