Economist italian: Majorarea ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene nu este soluția potrivită pentru a limita creșterea bruscă a prețurilor

Redacția iun. 13, 2022 0 comentarii
Logo BCE

Francesco Giavazzi, cel mai apropiat consilier economic al premierului italian Mario Draghi, a declarat luni că majorarea ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene nu este soluția potrivită pentru a limita creșterea bruscă a prețurilor, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, BCE a semnalat o majorare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază în iulie și a declarat că ar putea fi necesară o creștere mai mare în septembrie, deoarece presiunile inflaționiste sunt în creștere și se extind, crescând riscul ca o creștere ridicată a prețurilor să se înrădăcineze.

„BCE promite să majoreze ratele ca răspuns la creșterea inflației cu un instrument greșit. Nu avem o inflație care provine din cererea internă, ca în Statele Unite, avem o inflație legată de prețurile (în creștere) la gaze”, a declarat Giavazzi la o conferință la Roma.

Ulterior, Giavazzi a declarat pentru Reuters că nu a intenționat să critice BCE, care „folosește instrumentul pe care îl are la dispoziție pentru a încerca să țină în frâu prețurile”, dar a reiterat că acesta este instrumentul greșit în circumstanțele actuale și că va încetini economia.

În schimb, „guvernele ar trebui să impună plafoane la prețul gazelor”, a spus el, o abordare pe care Italia a făcut presiuni la nivelul UE.

Giavazzi, un economist proeminent și fost oficial al Trezoreriei, este însărcinat cu supravegherea dosarelor strategice pentru Draghi, care a fost președinte al BCE între 2011 și 2019 înainte de a deveni premierul italian anul trecut.

BCE / Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *