Economist italian: Majorarea ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene nu este soluția potrivită pentru a limita creșterea bruscă a prețurilor

Logo BCE BCE / Twitter

Francesco Giavazzi, cel mai apropiat consilier economic al premierului italian Mario Draghi, a declarat luni că majorarea ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene nu este soluția potrivită pentru a limita creșterea bruscă a prețurilor, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, BCE a semnalat o majorare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază în iulie și a declarat că ar putea fi necesară o creștere mai mare în septembrie, deoarece presiunile inflaționiste sunt în creștere și se extind, crescând riscul ca o creștere ridicată a prețurilor să se înrădăcineze.

„BCE promite să majoreze ratele ca răspuns la creșterea inflației cu un instrument greșit. Nu avem o inflație care provine din cererea internă, ca în Statele Unite, avem o inflație legată de prețurile (în creștere) la gaze”, a declarat Giavazzi la o conferință la Roma.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ulterior, Giavazzi a declarat pentru Reuters că nu a intenționat să critice BCE, care „folosește instrumentul pe care îl are la dispoziție pentru a încerca să țină în frâu prețurile”, dar a reiterat că acesta este instrumentul greșit în circumstanțele actuale și că va încetini economia.

În schimb, „guvernele ar trebui să impună plafoane la prețul gazelor”, a spus el, o abordare pe care Italia a făcut presiuni la nivelul UE.

Giavazzi, un economist proeminent și fost oficial al Trezoreriei, este însărcinat cu supravegherea dosarelor strategice pentru Draghi, care a fost președinte al BCE între 2011 și 2019 înainte de a deveni premierul italian anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: