Consiliile judeţene cer Guvernului actualizarea standardelor de cost pentru persoanele cu dizabilități și protecția copilului, dar și suplimentarea bugetelor printr-o rectificare bugetară, potrivit unui comunicat de presă.
Practic, șefii de CJ-uri susțin că prețurile (standardele de cost) la care au fost calculate anul trecut serviciile pe care consiliile județene le oferă prin lege (copii orfani și persoane cu dizabilități) au rămas mult în urma prețurilor reale, așa că e nevoie de actualizarea lor cu rata inflației.
Este o situație similar cu cea întâlnită în spitale, pentru care coaliția de guvernare discută creșterea rației de hrană pentru pacienți.
Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), a transmis o adresă către mai mulți miniștri în legătură cu aceste chestiuni, potrivit comunicatului citat.
Miniștrii vizați sunt Gabriela Firea – ministrul Familiei, Marius Budăi – ministrul Muncii şi Attila Cseke – ministrul Dezvoltării.
Șefii de consilii județene cer actualizarea standardelor de cost în domeniul serviciilor sociale asigurate prin intermediul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din fiecare judeţ, având în vedere majorările de preţuri la alimente, produse industriale și în special la utilități.
„Practic, am revenit cu această solicitare, pe care iniţial am prezentat-o la întâlnirea din 17 decembrie 2021 avută cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, pe tema proiectului de buget pentru anul 2022. La acel moment am primit promisiunea că standardele de cost în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului vor fi actualizate până în luna mai 2022, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Mai mult decât atât, sumele care au revenit consiliilor judeţene prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 pentru activitatea de asistenţă socială şi protecţia copilului ajung doar până în luna iunie, după care este nevoie de o rectificare bugetară. Sperăm ca factorii de decizie guvernamentali să dea curs solicitării noastre, deoarece vrem să evităm posibilele blocaje în finanțarea acestui domeniu prioritar pentru consiliile judeţene, dar care are un impact financiar extrem de mare asupra bugetelor noastre. Nu ne dorim sub nicio formă ca beneficiarii serviciilor asigurate de Direcţiile Generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din întreaga ţară să aibă de suferit din cauza subfinanţării”, a menţionat preşedintele UNCJR Adrian-Ioan Veştea. (Foto: Pexels)