Efectul tarifelor lui Trump. Banca-mamă a BCR taie prognoza de creștere pentru România

polonia, Europa centrală, harta Sursa foto: pixabay.com

Banca austriacă Erste, banca-mamă a BCR, a redus prognoza de creștere economică pentru România și pentru țările din Europa Centrală de Est, în urma tarifelor anunțate de președintele american Donald Trump.

Până acum, așteptările băncii de creștere în ECE erau între 2% și 3,8% în 2025 și între 1,9% și 4,3% în 2026. Revizuirea estimărilor pentru anul 2025 este mai degrabă marginală, de până la 0,3 puncte procentuale. Însă în 2026 impactul negativ este mai mare. Totuși, banca estimează că în 2026 magnitudinea finală a impactului tarifelor va depinde de o posibilă eventuală ajustare a valorii tarifelor.

Banca estimează că România și Croația vor fi cel mai puțin afectate în mod direct de tarifele SUA, în regiune. Cel mai mare impact este în Slovacia și Ungaria.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În regiune, România este o economie relativ închisă în comparație cu țările similare, în timp ce Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt cele mai deschise, ponderea exporturilor și importurilor în PIB situându-se între 160% și 180%.

Ca pondere în exporturile totale, felia către SUA reprezintă 6,3% în Slovacia, 5,7% în Slovenia și 5,2% în Ungaria, în timp ce România și Croația au cele mai reduse expuneri, la 1,2%, respectiv 1,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Valoarea adăugată brută a produselor exportate către SUA reprezintă între 1,7% și 3,6% din valoarea adăugată brută totală a țărilor din Europa Centrală și de Est, arată Erste, cu Ungaria și Slovacia la cele mai ridicate niveluri și cu România și Croația la cel mai redus.

Erste a elaborat două scenarii de lucru. În cel de bază, tarifele ar urma să scadă de la nivelul de 20% la 10% în a doua parte a acestui an. În această situație, creșterea economică în regiune s-ar reduce cu 0,1 puncte procentuale în 2025 și cu 0,3 puncte procentuale în 2026.

România și Polonia vor suferi cel mai mare impact indirect în acest scenariu, ținând cont de relația țării cu Germania, cel mai mare exportator european către SUA. Creșterea va fi mai mică cu 0,8% în cele două țări din această perspectivă.

Astfel, banca austriacă estimează că economia României va crește cu 1,8% în 2025 (o modificare de la 2%) și cu 3,1% în 2026 (o ajustare în scădere cu 0,3 puncte procentuale, de la 3,45), luând în considerare tarifele lui Donald Trump.

În scenariul advers, tarifele ar urma să rămână la 20% permanent. Cu această ipoteză, creșterea economică ar urma să fie mai mică cu cu 0,4 puncte procentuale în 2025 și cu 1,1 puncte procentuale în 2026.

Astfel, în acest scenariu, în România și Polonia, dinamica Produsului Intern Brut ar urma să fie mai mică cu peste 1,5 puncte procentuale.

În plus, un stimul fiscal așteptat din Germania ar trebui să compenseze lovitura pentru dezvoltarea economică din regiune.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.