Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român, a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 534 milioane lei, de șapte ori mai mare decât anul trecut, în ciuda faptului că a furnizat mai puțină energie / Compania a primit 2 miliarde lei de la stat, în contul plafonării și compensării aplicate în facturi

energie electrica

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 534 milioane, de șapte ori mai mare decât anul trecut, când s-a situat la 72 milioane lei, deși compania a furnizat mai puțină energie anul acesta față de anul trecut. Rezultatul puternic pozitiv din primele nouă luni vine după ce, la finalul primelor șase luni din an, compania avea pierderi de 176 milioane lei.

Astfel, grupul Electrica a distribuit în primele 9 luni ale anului 2022 aproximativ 13,4 TWh, o scădere cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, Grupul a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 6,4 TWh, o reducere cu 9% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Cu toate acestea, veniturile operaționale ale Grupului Electrica în primele 9 luni ale anului 2022 s-au dublat, la 10,221 miliarde lei, față de aceeași perioadă a anului precedent, când se situau la 5,16 miliarde lei.

Așadar, pe segmentul de furnizare, veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 1,886 miliarde lei, în principal din efectul net al creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cu 54% și al reducerii cu 9% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul.

Totodată, compania a primit de la stat subvenții în valoare de 2,063 miliarde lei, care nu au o valoare corespondență în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 și pentru diferențele din anul 2021.

Pe segmentul de distribuție, veniturile din distribuția energiei electrice au crescut cu 536 milioane lei, influențate pozitiv de majorarea tarifelor de distribuție la 1 ianuarie 2022, în medie cu 8,6% comparativ cu 2021, urmată de creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 20,3% la 1 aprilie 2022, comparativ cu primul trimestru din 2022, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%.

Așadar, în primele 9 luni ale acestui an, Grupul a înregistrat o performanță bună pe segmentul de furnizare, realizând un profit net de 239 milioane lei și EBITDA pozitivă de 327 milioane lei (30 septembrie 2021: pierdere de 23 de milioane lei și EBITDA negativă de 18 milioane lei), în principal că urmare a creșterii veniturilor pe fondul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziția energiei necesare pentru revânzare și de control al costurilor operaționale.

Pe segmentul de distribuție, rezultatul înregistrat în primele 9 luni reprezintă un profit net de 314 milioane lei, un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub formă de venituri din producția de imobilizari necorporale în valoare de 780 milioane lei pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 30 septembrie 2022. Prin costuri suplimentare se înțelege valoarea determinată ca diferența între prețul de achiziție a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic față de prețul de achiziție ex-ante recunoscut de ANRE, înmulțită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).

Drept urmare, Grupul Electrica a încheiat primele nouă luni cu un profit de 534 milioane lei, o creștere de 462 milioane lei față de primele 9 luni ale anului 2021.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *