Elizabeth Holmes, fondatoarea startup-ului Theranos, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru că a fraudat investitorii

Elizabeth Holmes, la tribunal captura youtube

Antreprenoarea americană din domeniul tehnologiei Elizabeth Holmes a fost condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare pentru că a fraudat investitorii în afacerea sa Theranos, un startup de testare a sângelui, care a fost evaluat la 9 miliarde de dolari (9 miliarde de euro), transmite Euronews.

Vineri, în California, un judecător federal a condamnat-o pe Holmes, în vârstă de 38 de ani, pentru trei capete de acuzare de fraudă cu investitori și un cap de acuzare de conspirație, după ce un juriu a condamnat-o în ianuarie anul trecut, în urma unui proces care s-a întins pe durata a trei luni. Acuzarea recomandase o pedeapsă de 15 ani de închisoare, în timp ce apărarea îl îndemnase pe judecător să nu impună nicio pedeapsă cu închisoarea.

În timpul audierii pentru pronunțarea sentinței, Holmes a plâns în timp ce a declarat că a fost “devastată” de eșecurile sale și că ar fi făcut multe lucruri diferit dacă ar fi avut ocazia.

“Am simțit o rușine profundă pentru ceea ce au pățit oamenii pentru că am dat greș”, a spus Holmes.

Înainte de a pronunța sentința, judecătorul a calificat cazul drept “tulburător din multe puncte de vedere”, întrebându-se ce a motivat-o pe Holmes, o antreprenoare “strălucită”, să își denatureze compania în fața investitorilor.

“Acesta este un caz de fraudă în care o întreprindere interesantă a mers înainte cu mari așteptări, doar pentru a fi distrusă de neadevăruri, declarații false, orgoliu pur și simplu și minciuni”, a spus judecătorul.

Holmes are ca termen limită luna aprilie a anului viitor pentru a se preda în vederea începerii pedepsei cu închisoarea.

Se așteaptă ca avocații ei să ceară judecătorului să îi permită să rămână în libertate pe cauțiune pe durata apelului planificat. Aceștia sunt așteptați să facă apel la deciziile judecătorului de a menține condamnarea lui Holmes de către juriu, precum și sentința acesteia la Curtea de Apel a 9-a din cadrul Circuitului 9 al SUA, cu sediul în San Francisco.

Ce a fost Theranos și ce a promis Holmes că poate face?

Procurorii au declarat în timpul procesului că Holmes a prezentat în mod eronat tehnologia și finanțele Theranos, inclusiv prin faptul că a susținut că aparatul său miniaturizat de testare a sângelui era capabil să efectueze o serie de teste din câteva picături de sânge. Compania s-a bazat în secret pe aparate convenționale ale altor companii pentru a efectua testele pacienților, au declarat procurorii.

Holmes a depus mărturie în apărarea sa, spunând că a crezut că declarațiile sale erau corecte la momentul respectiv.

Ea a fost condamnată pentru patru capete de acuzare, dar a fost achitată pentru alte patru capete de acuzare în care se susține că a fraudat pacienții care au plătit pentru testele Theranos.

Theranos Inc. a promis să revoluționeze modul în care pacienții primesc diagnosticele prin înlocuirea laboratoarelor tradiționale cu mici aparate preconizate pentru a fi utilizate în case, farmacii și chiar pe câmpul de luptă.

Forbes a numit-o pe Holmes cea mai tânără femeie miliardară autohtonă din lume în 2014, când avea 30 de ani, iar participația sa la Theranos valora 4,5 miliarde de dolari. Theranos s-a prăbușit după ce o serie de articole din Wall Street Journal din 2015 au pus sub semnul întrebării tehnologia sa.

 

captura youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *