Elveția testează tranzacțiile cu moneda sa digitală. Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale

pexels-ivan-babydov-7788009 Sursă foto: Pexels

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat joi că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacţii care implică cinci bănci comerciale, cel mai recent test al tehnologiei pe pieţe, transmite Reuters, citat de Agerpres. Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autorităţile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol important în simplificarea plăţilor interne şi externe.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prin „proiectul Helvetia”, SNB a integrat monedele digitale bancare centrale în sistemele de plăţi şi le-a folosit în tranzacţii simultane, în experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup şi Hypothekarbank Lenzburg. Datele arată că a fost posibilă realizarea plăţilor instant, care s-au situat între 100.000 şi cinci milioane de franci elveţieni (109.469 dolari – 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.

„Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii”, a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), care a luat parte la experiment.

În proiect a fost implicat şi operatorul Bursei elveţiene SIX. În timp ce băncile centrale din Hong Kong, Singapore, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontalie, mai puţine instituţii au examinat cum pot fi monedele digitale bancare centrale integrate în tranzacţii care implică cinci bănci comerciale.

Participanţii la „proiectul Helvetia” analizează rezultatele experimentului înainte de a decide viitoarele etape. Recent, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: