Distribuitorul de gaze ENGIE (Distrigaz Sud Rețele) a lansat în SICAP un contract de 1,46 miliarde lei pentru lucrări de mentenanță, reabilitare și extinderea rețea de gaze în aproape toate județele din jumătatea de sud a țării, care este aria sa de distribuție. Cealaltă jumătate este aria E.ON.
Licitația se face pe loturi, după cum urmează: Lot 1: Brașov, Covasna; Lot 02: Prahova; Lot 03: Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman; Lot 04: Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj; Lot 05: București, Ilfov; Lot 06: Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Tulcea.
Ofertele se deschid în 16 octombrie, departajarea lor se face în funcție de preț și de condițiile de mediu, securitate și sănătate în muncă oferite de prestator.
„Executantul se va prezenta la Serviciul Inginerie Retea / CEL in maxim 5 zile lucratoare de la data contractului subsecvent / comenzii în vederea preluarii și însușirii Proiectului Tehnic. Executantul are obligația ca în maxim 10 zile lucrătoare de la data subsecventului / comenzii să declare adresa locației pentru livrarea materialelor puse la dispozitie de DGSR (Distrigaz Sud Rețele – ENGIE).
Execuția lucrărilor se va realiza conform proiectului tehnic avizat și a condițiilor impuse prin avize și autorizații, pentru regimul de funcționare MEDIE PRESIUNE din punct de vedere al distantelor fata de constructii și utilități, al materialelor folosite si al probelor de presiune, cu respectarea normelor tehnice și a tuturor prevederilor legale în vigoare la data realizării lucrării”, sunt condițiile impuse de ENGIE.
Distribuitorul oferă și modul de lucru cu prestatorul, adică ce așteaptă, prin contractul de prestări servicii, de la el. Astfel, ca exemplu, pentru o lucrare de 2.200 metri termenul de realizare a comenzii este de 5 luni care se compune din = 4 luni (termen execuție) + 1 lună (termen obținere autorizație de spargere, avize, anunt începere primărie și ISC) și curge de la data ordinului de începere a lucrării (care este dat în maxim 10 zile lucrătoare de la data emiterii comenzii) până la data finalizării lucrărilor, fără a include durata operațiunilor de cuplare.
În România, există circa 3 milioane de consumatori de gaze, gospodării, firme, instituții. Doar puțin pestre 30% din totalul numărul de gospodării sunt legate la sistemul de gaze. Spre comparație, vecinii unguri au 90% din gospodării branșate la gaze.