Erdogan lansează o campanie de explorare de gaze în Mediterană

erdogan E5iNpbcXEAIMD1c Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat marţi o nouă campanie de explorare de gaze în Mediterană, precizând că ea se va face în largul coastelor turce şi în apele sale, evitând astfel orice controversă cu Grecia şi Cipru, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

„Forajele se vor efectua (în apele aflate) sub jurisdicţia noastră. Nu avem nevoie de permisiunea nimănui”, a asigurat şeful statului cu ocazia celebrării plecării noului vas de foraj în mare, Abduhamid Han, din portul Mersin (sud)  într-o misiune de două luni.

Erdogan a avut grijă să precizeze destinaţia navei: „Nava noastră va merge la zăcământul nr.1 de la Yorukler la 55 de kilometri în largul Gazipasa”, un port situat la 180 de kilometru est de Antalya.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Nava noastră nu se va opri (în altă parte) şi nu va merge la alte puţuri”, a insistat el.

Precedenta campanie de foraj în Mediterana de est – o zonă potenţial bogată în gaze naturale – în vara lui 2020 a provocat o serie de incidente cu Grecia şi, în octombrie în acelaşi an, cu Cipru.

Ankara trimisese nave seismice escortate de nave de război, o manevră condamnată sec de Uniunea Europeană.

Cu atât mai mult cu cât Turcia contestă frontierele maritime în Mediteranea cu Grecia şi Cipru, fixate după destrămarea Imperiului Otoman.

„Am căutat să vedem cum să răspundem problemei dependenţei noastre de resursele energetice externe”, a insistat Erdogan.

Nava Abdulhamid Han „este simbolul acestei noi politici energetice a Turciei”: „De acum, cu cea de-a patra noastră navă de foraj şi doua nave seismice, am intrat în joc”.

Potrivit lui Erdogan, factura de gaze a Turciei ar urma să ajungă la 100 de miliarde de dolari în 2022. „Cu cât vom putea mai repede să ne creştem resursele de gaz şi de petrol, care au devenit arme pe timp de criză economică mondială, cu atât vom putea obţine mai multe beneficii reducând dependenţa noastră energetică şi deficitul bugetar”.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat marţi că o delegaţie turcă „invitată” va merge săptămâna viitoare în Statele Unite pentru a continua negocierile privind contractul de avioane de luptă F-16, plătite în parte şi nelivrate.

Congresul american se opune oricărei livrări atâta vreme cât Ankara nu se angajează să înceteze orice ameninţare la adresa Greciei, în special încălcările spaţiului ei aerian.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: