Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare anul trecut, iar în 2024 OMV Petrom planifică să continue pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care ar urma să aibă loc în 2025, spun reprezentanții companiei.
În 2024, compania planifică să continue pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care ar urma să aibă loc în 2025.
“În iunie a fost luat decizia finală de investiție, ni se vor adăuga actori principali pentru a sprijini implementarea proiectului Neptun Deep, pentru a putea livra gaze începând cu 2027”, a spus Cristina Verchere, CEO OMV Petrom.
Compania informează că peste 80% din contractele de executie au fost atribuite până la sfârșitul anului.
“Ne axăm acum pe acordarea de permise, demararea construcției și pregătiri pentru prima sondă, în 2025”, a spus Cristina Verchere, CEO OMV Petrom.
Anul trecut, compania a asigurat platforma de foraj și serviciile integrate de foraj, prin contracte semnate cu Transocean, respectiv Haliburton Energy Services România și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe.
După ce a primit aprobarea autorităților de reglementare în luna august, dezvoltarea proiectului de gaze Neptun Deep a demarat în baza unui contract de 1,6 miliarde de euro cu compania multinațională italiană de servicii petroliere Saipem și unitatea sa din România. Saipem urmează să asigure dezvoltarea principalelor instalații offshore, executând lucrări de inginerie, achiziții și construcții.
Împreună cu producătorul de gaze naturale Romgaz, OMV Petrom a alocat 4 miliarde de euro pentru etapa de dezvoltare a Neptun Deep, care se estimează că va genera 100 de miliarde de cm de gaze naturale.
În ceea ce privește riscurile legate de Neptun Deep, reprezentanții companiei au spus că există mai multe “straturi”: riscuri în ceea ce privește livrările la timp, riscuri legate de costuri, “care sunt gestionate de o echipă de experți cu experiență internațională vastă”. “În ceea ce privește riscurile legate de Marea Neagră, suntem operatori de 40 de an în bazinul Mării Negre”, au transmis reprezentanții companiei.