Eurodeputaţii vor ca UE să finanţeze anumite gazoducte, spre nemulţumirea ONG-urilor

Gazoduct Ungheni Iasi

Eurodeputaţii au propus marţi includerea anumitor proiecte de gazoducte pe lista viitoarelor infrastructuri de transport energetic care vor fi eligibile pentru a obţine finanţare de la Uniunea Europeană, spre nemulţumirea ONG-urilor de mediu, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Textul, adoptat cu o largă majoritate în Comisia pentru industrie a Parlamentului European, trebuie mai întâi negociat cu cele 27 de state membre. În acest text sunt definite tipurile de proiecte de transport de energie denumite “de interes comun” (linii de mare tensiune, gazoducte, instalaţii de stocare, reţele inteligente etc.), care ar putea beneficia de proceduri administrative accelerate, dar şi de finanţare de la UE.

Declarând că sunt interesaţi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, dar şi să crească eficacitatea reţelelor energetice, eurodeputaţii intenţionează să susţină cu prioritate infrastructurile pentru hidrogen, captarea şi stocarea carbonului, în timp ce proiectele bazate pe gazele naturale nu vor fi, în principiu, eligibile pentru fonduri europene.

Cu toate acestea, textul prevede o “derogare temporară”, pentru a continua să fie finanţate peste 50 de infrastructuri de gaze naturale prezente pe lista “proiectelor de interes comun” printr-o procedură accelerată de autorizare.

Proiectele selecţionate “ar trebui să contribuie la eliberarea de combustibilii fosili, precum cărbunele, lignitul, turba şi şisturile bituminoase”, susţin eurodeputaţii într-un comunicat de presă.

Votul de marţi definitivează poziţia Parlamentului European înaintea negocierilor cu statele membre cu privire la revizuirea Regulamentului pentru reţelele transeuropene de energie (Regulamentul TEN-E), care vizează decarbonarea şi interconectarea infrastructurilor, graţie fondurilor europene.

La rândul lor, Guvernele celor 27 de state membre UE s-au pus de acord, la mijlocul lunii iunie, pentru a exclude petrolul şi gazele naturale din viitoarele infrastructuri de transport energetic finanţate de UE, chiar dacă au autorizat gazoductele existente să transporte, până în 2029, un amestec de hidrogen şi gaze naturale.

ONG-urile de mediu au criticat marţi în mod vehement votul din Comisia pentru industrie a Parlamentului European.

“Într-un moment în care creşterea preţului la gazele naturale ar trebui percepută ca un avertisment pentru a investi în regenerabile, acest text va conduce la o expansiune a reţelei europene de gazoducte şi, deci, va menţine influenţa sectorului energiilor fosile asupra continentului”, au apreciat reprezentanţii ONG-ului Friends of the Earth.

Sursa foto: BERD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *