Evazioniștii nu vor mai scăpa de închisoare, chiar dacă plătesc prejudiciul (Senat)

coruptie. bani. pixabay Foto: Pixabay

Senatul a adoptat tacit vineri un proiect de lege care anulează prevederile unei legi promulgate în acest an care le permite evazioniștilor să scape de pedeapsa cu închisoarea dacă plătesc prejudiciul plus un bonus de 20%. Senatul nu este cameră decizională, iar proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților și promulgat pentru a intra în vigoare și a schimba legea actuală.

Este vorba despre un proiect de lege inițiat de mai mulți senatori și deputați USR. Senatorul USR-PLUS de Iași Cristi Berea anunța încă din luna iunie depunerea acestei inițiative legislative.

Propunerea legislativă a parlamentarilor USR urmărește să elimine posibilitatea plăţii unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracţiunea de evaziune fiscală, să reintroducă pedepsirea faptei chiar și în condiţiile achitării prejudiciului şi să instituie o diminuare a limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor şi penalităţilor, înainte de primul termen de judecată.

Proiectul se consideră adoptat tacit, pentru că Senatul nu l-a votat până pe 15 octombrie 2021.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat în luna martie un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin „Mitralieră” Rădulescu care îi scapă de închisoare pe cei inculpați de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, dacă aceștia achită integral prejudiciul plus un bonus de 20%, indiferent de valoarea prejudiciului. Președintele a ales să promulge legea chiar dacă avea posibilitatea retrimiterii ei în Parlament.

Legea a fost puternic criticată de procurori, pe motiv că încurajează infracțiunile de evaziune fiscală, dat fiind că prejudiciul poate fi achitat oricând pe durata anchetei sau judecării procesului.

În prezent, legea a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, doar pentru a lămuri o problemă de drept legată de aplicarea dobânzilor și penalităților, chiar dacă legea este în vigoare și își produce efectele iar specialiștii spun că este „o invitație la evaziune”. Deși argumentul principal al introducerii acestei legi era de a crește sumele colectate la buget de la infractori, chiar Finanțele recunosc că nu pot evalua evalua impactul bugetar decât după o perioadă de aplicare, arată un răspuns al instituției transmis la solicitarea Economedia.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *