EXCLUSIV 13 milioane de măști de protecție pentru persoane vulnerabile din cele 100 de milioane cumpărate de la Topolinski au rămas în depozitele statului

Coronavirus, covid, batrani, pensionari, masca Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Peste 13 milioane de măști de protecție destinate persoanelor vulnerabile în pandemie, din cele mai mult de 100 de milioane de măști cumpărate de stat de la omul de afaceri Michael Topolinski, au rămas nedistribuite până în prezent, arată un răspuns al Ministerului Sănătății transmis Economedia. Contractul privind măștile pentru persoane vulnerabile a fost subiectul mai multor controverse, atât privind licitația, cât și privind întârzierile la livrare.

Livrarea celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate a fost finalizată pe 18 septembrie, anul trecut, anunța atunci compania Naguma Medical Supply SRL, fondată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton).

Începând cu luna septembrie, primăriile, prin Direcțiile de Asistență Socială și Medicală, au început distribuirea măștilor de protecție facială pentru persoanele defavorizate, fie prin livrare la domiciliu, fie prin distribuirea în diverse locații, precum sediile primăriilor, ale direcțiilor de asistență socială sau cluburile de pensionari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Există patru categorii de persoane vulnerabile prevăzute în legislație care aveau dreptul să primească un pachet de 50 de măști de protecție. Este vorba despre: a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii privind venitul minim garantat, b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv și d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Numărul total de măști achiziționate de stat pentru persoanele vulnerabile și distribuite către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București a fost de 102.634.450 de bucăți.

Din raportările unităților administrativ-teritoriale, numărul de măști rămase nedistribute beneficiarilor este de 13.036.756 bucăți, distribuția lor fiind în sarcina autorităților publice locale, arată un răspuns transmis Economedia de către Ministerul Sănătății.

Motivele nedistribuirii măștilor sunt legate de:

  • diferențe constatate între numărul de beneficiari cuprinși în listele inițial transmise de UAT-uri și listele actualizate, comunicate de UAT-uri la momentul distribuirii măștilor
  • a faptului că persoane care au fost inițial cuprinse în liste, în urma modificărilor legislative nu se mai încadrează în prevederile legii prin care ar fi beneficiat de măști
  • au fost identificate CNP-uri dublate (persoanele beneficiază de măști de protecție, o singură dată, indiferent de categoria de persoane defavorizate căreia îi aparțin la data distribuirii acestora)
  • neprezentarea la punctele de distribuție a beneficiarilor sau negăsirea acestora la domiciliu declarat.

Economedia a întrebat ministerul ce se va întâmpla cu măștile rămase nedistribuite, dar încă nu am primit un răspuns.

Penalități de întârziere pentru Naguma

Naguma Medical Supply SRL a anunțat în data de 18 septembrie 2020, într-un comunicat, că a finalizat livrarea la nivel național a celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate. Anunțul a venit în ultima zi din perioada de grație de 15 zile acordată, conform contractului, de Ministerul Sănătății, după ce a notificat compania omului de afaceri Michael Topolinksi să respecte termene contractuale și după ce Naguma a acuzat ministerul că vrea să rezilieze contractul în beneficiul firmei Best Achiziții. (Detalii aici)

Ministerul Sănătății a precizat, pentru Economedia, că societății comerciale Naguma Medical Supply i-au fost percepute penalități de întârziere în livrarea măștilor pentru nerespectarea prevederilor contractuale, fără a menționa însă suma. Potrivit surselor G4Media.ro, potrivit contractului, firma ar fi sancționată cu 14.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, adică mai puțin de 3.000 de euro pe zi. Naguma a depășit termenele contractuale de livrare a măștilor, după cum rezultă din contract, fapt acceptat inclusiv de companie în comunicările oficiale.

Achiziția celor 103 milioane de măști pentru persoanele defavorizate de la firma Naguma Medical Supply SRL este anchetată și de DNA, afirma fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în data de 23 septembrie 2020.

Naguma Medical Supply, reprezentată de omul de afaceri Michael Topolinski, a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru furnizarea măștilor pentru persoane defavorizate la sfârșitul lunii iunie 2020, pe baza celui mai mic preț oferit pentru măștile medicale, adică 0,64 RON plus TVA.

Rezultatul licitației fusese la acea vreme contestat de firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19.

Economedia a întrebat Ministerul Sănătății dacă statul are în vedere o nouă inițiativă privind achiziția centralizată de măști și distribuirea acestora către persoane vulnerabile, ținând cont că purtarea măștii este în continuare obligatorie. Nu am primit răspuns la această întrebare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: