EXCLUSIV Decizie controversată a CCR în imobiliare: Anularea unui PUZ nu mai duce automat la anularea autorizațiilor de construire emise în baza acelui Plan  Urbanistic Zonal

CCR, Curtea Constitutionala, ciocanel, ciocan, justitie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Curtea Constituțională a adoptat o decizie care înseamnă practic că, dacă un Plan Urbanistic Zonal este anulat în instanță, autorizațiile emise în baza lui rămân valabile, a explicat pentru G4Media un expert în drept constituțional, care a preferat anonimatul.

Astfel, potrivit acestui expert, anularea PUZ-urilor în instanță nu va mai afecta și autorizațiile unor dezvoltatori obținute în baza aceluiași PUZ.

Într-un comunicat de presă, CCR a justificat decizia prin faptul că legislația în vigoare “afectează securitatea juridică a beneficiarilor actului administrativ individual emis în aplicarea actului administrativ normativ anulat”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Curtea a fost sesizată de instituția Avocatului Poporului, condusă de Renate Weber, numită în funcție la propunerea PSD.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Livia Stanciu, Elena Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Laura Iuliana Scântei s-au opus adoptării acestei decizii. Votul majoritar a aparținut judecătorilor propuși de UDMR și PSD, potrivit surselor citate.

Decizia CCR, mai jos:

“De asemenea, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis:

  • Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.23 din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, în interpretarea dată prin Decizia nr.10 din 11 mai 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, sunt neconstituţionale.
  • În esență, Curtea a reținut că a da eficienţă de plano hotărârii judecătoreşti prin care s-a anulat un act administrativ normativ în privinţa actelor administrative individuale emise în temeiul acestuia care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti, afectează securitatea juridică a beneficiarilor actului administrativ individual emis în aplicarea actului administrativ normativ anulat*
  • Deciziile sunt definitive și general obligatorii.
  • Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Decizia nr 10 din 11 mai 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

  • “Dispoziţiile art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că hotărârea judecătorească irevocabilă/definitivă prin care s-a anulat în tot sau în parte un act administrativ cu caracter normativ produce efecte şi în privinţa actelor administrative individuale emise în temeiul acestuia care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti”.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.