EXCLUSIV Investitorii de Real Estate (AREI), despre limitarea avansului la locuințe: „Costul asigurării va pune presiune asupra prețului plătit de client, care se află deja în creștere”/ Proiectul mai „trebuie să clarifice aspecte esențiale”, precum tipurile de cumpărători, tranzacții dar și garanțiile oferite consumatorilor

locuinte vanzare contract Sursa foto: Dreamstime

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) salută inițiativa legislativă de a introduce măsuri de protecție financiară în tranzacțiile imobiliare – cu referire la proiectul PSD depus în Parlament care reglementează plățile în avans pentru imobile care nu sunt construite, după scandalul Nordis -, într-un punct de vedere transmis pentru Economedia.ro. Geo Mărgescu, CEO și Co-Fondator Forte Partners și Membru în Consiliul Director AREI spune că polițele de asigurare pe care ar trebui să le plătească dezvoltatorul vor crește prețurile la locuințe. AREI se oferă să colaboreze cu autoritățile „pentru a contribui la optimizarea modificărilor propuse și la modelarea unei legislații care să fie atât eficientă, cât și clară”. De asemenea, reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari spun că „este important ca legea să reflecte realitățile economice și juridice ale sectorului imobiliar, protejând în același timp interesele consumatorilor”. Totodată, prin vocea președintelui Consiliului Director, Dennis Selinas, AREI transmite că legea trebuie să clarifice aspecte precum tipurile de cumpărători, tranzacții dar și garanțiile oferite consumatorilor.

„Salutăm inițiativa legislativă de a introduce măsuri de protecție financiară în tranzacțiile imobiliare. Cerința de asigurare a avansurilor cerute promitenților cumpărători și reglementările mai stricte privind utilizarea sumelor provenite din avansuri vor aduce o protecție suplimentară pentru investițiile consumatorilor și vor asigura faptul că dezvoltatorii alocă aceste fonduri pentru finalizarea proiectelor.

În viziunea AREI, considerăm că aceste măsuri nu doar că vor proteja cumpărătorii de locuințe, ci vor ridica standardele din industrie, vor promova un management financiar responsabil în rândul dezvoltatorilor și vor stimula încrederea in piața imobiliară, iar toate acestea vor contribui la crearea unui sector imobiliar mai sustenabil.

Suntem pregătiți să colaborăm cu autoritățile, utilizând experiența noastră extensivă din domeniu, pentru a contribui la optimizarea modificărilor propuse și la modelarea unei legislații care să fie atât eficientă, cât și clară. Este important ca legea să reflecte realitățile economice și juridice ale sectorului imobiliar, protejând în același timp interesele consumatorilor.

Pe fondul modificărilor propuse, considerăm că legea ar trebui să clarifice câteva aspecte esențiale, inclusiv dacă acestea se aplică exclusiv tranzacțiilor cu consumatorii sau și celor dintre persoane juridice și dacă au în vedere doar achizițiile de locuințe sau toate tipurile de tranzacții imobiliare. De asemenea, legea ar trebui să specifice forma garanțiilor pe care dezvoltatorii trebuie să le ofere consumatorilor. Pe baza experienței noastre, ne așteptăm ca astfel de garanții sa fie sub forma unei polițe de asigurare de garanții sau a unei scrisori de garanție bancară emise în favoarea promitentului cumpărător. Legea ar trebui, de asemenea, să definească clar valoarea acestor garanții și să prevadă sancțiunile pentru încălcarea dispozițiilor legale”, afirmă Dennis Selinas, Președintele Consiliului Director AREI, într-un punct de vedere transmis Economedia.

Geo Mărgescu, CEO și Co-Fondator Forte Partners și Membru în Consiliul Director AREI spune că trebuie luate în considerare „presiunile pe care această măsură, în special componenta sa referitoare la asigurări, le va avea asupra segmentului rezidențial”.

„Considerăm că o astfel de prevedere ar contribui la creșterea încrederii clienților potențiali în piața rezidențială și în companiile care activează în acest domeniu. Este important, totuși, să luăm în considerare presiunile pe care această măsură, în special componenta sa referitoare la asigurări, le va avea asupra segmentului rezidențial.

Pe de o parte, costul acestei asigurări va pune o presiune suplimentară asupra prețului plătit de utilizatorul final, care se află deja în creștere din cauza ofertei scăzute de locuințe noi. În ultimii ani, numărul autorizațiilor de construire emise a scăzut semnificativ, ceea ce a dus la o diminuare a ofertei pe piață. Suntem încrezători că noul Plan Urbanistic General al Bucureștiului va aduce claritate în ceea ce privește dezvoltările rezidențiale, iar livrările de locuințe noi vor reveni pe un trend ascendent, aliniindu-se cererii.

Pe de altă parte, companiile de asigurări din România nu au în prezent un produs destinat dezvoltatorilor imobiliari, care să garanteze returnarea avansurilor achitate de promitenții-cumpărători în cazul în care proiectul nu este finalizat.

Adoptarea acestei legi va avea efecte pozitive pe piața rezidențială doar dacă va fi corelată cu produse coerente ale companiilor de asigurări, care să le permită dezvoltatorilor ce construiesc din resurse proprii, fără finanțare bancară, să ofere garanții solide clienților lor, în condițiile în care dezvoltarea prin finanțare bancară aduce cu sine elemente suplimentare de siguranță pentru cumpărători, de exemplu păstrarea avansurilor plătite de clienți într-un cont escrow la care dezvoltatorul nu are acces”, precizează Geo Mărgescu.

Doron Klein, Deputy CEO AFI Europe și CEO AFI Europe Romania and Czech Republic, Membru în Consiliul Director AREI susține următoarele:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„La AFI Europe România, angajamentul nostru ferm este de a oferi clienților și chiriașilor cele mai înalte niveluri de siguranță și calitate. Fiind un dezvoltator dedicat construirii de parteneriate durabile, consideram  că revizuirea legii  este în perfectă aliniere cu principiile si valorile noastre, respectiv corectitudine și transparență în tranzacții.

În plus, această modificare deschide calea pentru o colaborare mai bună între sectorul public si cel privat, aspect esențial pentru dezvoltare și inovație în industria imobiliară.

Această actualizare legislativă, credem noi, are potențialul de a oferi avantaje semnificative atât cumpărătorilor, cât și sectorului imobiliar în general, cu condiția ca termenii de protecție să fie clar definiți pentru toate părțile implicate.

În acest sens, pledăm pentru un dialog deschis și constructiv cu administrația publică locală. Prin această abordare colaborativă putem sprijini împreună dezvoltarea durabilă și previzibilă a pieței imobiliare, cu respectarea strictă a standardelor legale”.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) reunește cei mai importanți investitori imobiliari, acoperind întregul spectru al industriei: clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații comerciale și logistică.

BREC: „Schimbarea regulilor în timpul jocului poate duce la faliment dar și scumpire accelerată. Implementarea «per se» a unui sistem dintr-o altă țară nu poate fi realizată”

Anterior, și Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC) a transmis, pentru Economedia, un punct de vedere referitor la proiectul de lege, depus de PSD, care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și care prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect.

BREC precizează că „adoptarea rapidă a unei astfel de măsuri și «schimbarea regulilor în timpul jocului» pot avea efecte adverse, respectiv risc de faliment pentru acei investitori care au proiecte în curs, dar și scumpirea accelerată a locuințelor prin limitarea ofertei”. Asociația spune că schimbările nu pot fi realizate „peste noapte” și astfel își exprimă dorința de a dialoga cu reprezentanții Guvernului.

Făcând referire la modelele francez și german de dezvoltare imobiliară, invocate și de liderul PSD Marcel Ciolacu pentru a motiva amendamentul, BREC afirmă că „Franța are o dobânda de referință mult mai mică decât România, costul de finanțare al proiectelor imobiliare fiind mult mai mare pe plan local”. Potrivit BREC, o astfel de modificare „ar trebui să aibă o perioadă de unul-doi ani pentru a intra în vigoare, timp în care industria va avea timp să se coordoneze cu companiile de asigurări pentru a dezvolta produse de asigurare adecvate”. „Momentan, nu există un astfel de produs de asigurare pe piața românească”.

Proiectul PSD

PSD a adepus în Parlament un proiect legislativ care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect. Inițiativa legislativă vine după ancheta Recorder despre dezvoltatorul imobiliar Nordis.

La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, prevede inițiativa legislativă care completează Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

În expunerea de motive se arată că practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator. Această situație pune consumatorii într-o poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.

„Inițiativa legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare”, conform expunerii de motive.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal pe afacerea Nordis, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Dosarul a fost deschis în urmă cu un an în urma autosesizării procurorilor, potrivit surselor citate. Procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.

Un complet de judecată de la Tribunalul Bucuresti a admis lunea trecută cererea unuia dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar Nordis Management și a dispus intrarea în insolvență a societății. Debitoarea avea termen de 10 zile pentru a-și manifesta intenția de reorganizare. Conform minutei, dacă nu face acest lucru, i se va ridica dreptul de administrare.

Nordis este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară. Asociații majoritari ai Nordis Management sunt omul de afaceri Răzvan Ciorbă și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare cu câte 46% din părțile sociale.

Citește și: Andrei Diaconescu (ONE) despre proiectul de lege care privește dezvoltatorii imobiliari: Schimbarea legislativă este extrem de oportună / Limitarea avansului ar putea să aibă un efect advers, să scumpească locuințele

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: