Experți: Războiul din Ucraina a generat o „o enormă reajustare” globală pe pieţele energetice. Prețurile petrolului vor continua să fie ridicate în 2023

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Războiul din Ucraina a generat „o enormă reajustare” globală pe pieţele energetice, au semnalat, joi, experţii Economist Intelligence Unit (EIU), care estimează că preţurile petrolului vor continua să fie ridicate în 2023, relatează agenţia EFE, citată de Agerpes.

La un webinar organizat de EIU, care elaborează rapoarte lunare specializate, a fost analizat impactul pe piaţa mondială a energiei a conflictului ruso-ucrainean, precum şi al redeschiderii economiei Chinei.

Analistul Nicolas Saldias a afirmat că „războiul din Ucraina a generat o enormă reajustare” pe pieţele de energie, deoarece, înainte de invazia rusă în această ţară, Rusia era cel mai mare furnizor de energie în Uniunea Europeană şi UE era cel mai mare client al Rusiei.

Dacă, atunci, 60% din petrolul rusesc ajungea în blocul comunitar şi circa 40% din gazele din UE proveneau din Rusia, ca urmare a războiului ambele părţi au trebuit „să caute noi pieţe” pentru produsele lor.

Rusia şi-a majorat exporturile în China, India şi Turcia, în timp ce UE le-a crescut pe ale sale, în principal în SUA, şi a cumpărat mai mult petrol din Qatar şi Orientul Mijlociu.

Din cauza războiului, UE a interzis importurile de petrol pe mare din Rusia, începând din 5 decembrie 2022, şi de produse petroliere începând din 5 februarie 2023.

Expertul a preconizat că este de aşteptat ca preţurile petrolului să continue să fie ridicate pe tot parcursul anului 2023 şi să se apropie de 90 de dolari barilul la mijlocul anului, în timp ce producţia va rămâne “plană”.

Saldias a subliniat, pe de altă parte, că redeschiderea economică a Chinei va fi “o forţă motrice principală” pentru creşterea economică.

Preţurile în 2023 şi 2024 „vor continua să fie foarte ridicate comparativ cu nivelurile istorice”, a adăugat acesta, deşi aceste preţuri ridicate “nu se vor transmite la nivelurile de producţie”.

EIU estimează că creşterea reală a PIB chinez urmează să accelereze până la 5,7% în 2023, impulsionată de o revenire a consumului privat. Totodată, a semnalat, în acest sens, că China va continua „să absoarbă” petrolul rusesc la un preţ redus, dar fără a fi prea dependentă, în timp ce producţia rusească de petrol va fi afectată de sancţiuni, „deşi s-a dovedit mai rezistentă decât era de aşteptat”.

Nu este de aşteptat nici ca recuperarea Chinei să impulsioneze producţia de petrol la nivel global.

Din discuţii a rezultat, de asemenea, că este preconizată „o creştere robustă a consumului de energie regenerabilă în următorul deceniu, de circa 10% în medie”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *