Explicațiile Ministrului Investițiilor despre “push-ul investițional”, la o zi după publicarea proiectului de rectificare bugetară care arată majorarea deficitului. Câciu: “România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții”

deficit Foto: Dreamstime

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spune că în ultimii 30 de ani nu există vreo țară membră UE care să nu fi depășit criteriul 3% deficit bugetar din PIB în cel puțin 2 ani. Precizările și explicațiile sale vin la o zi după ce Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de rectificare bugetară. Deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din Produsul Intern Brut, o creștere de aproape 2 puncte procentuale față de estimarea de la începutul anului, de 5% din PIB. În timp ce specialiștii în economie au adus în ultimele luni o serie de avertismente legate de deficit și pericolele asociate, Câciu vorbește depre “push-ul investițional”.

Câciu spune acum că toate țările membre UE au avut perioade “de dezvoltare accelerată pe baza investițiilor (puternic stimul din fonduri europene, mai ales pentru infrastructură) în care deficitul a depășit cu mult 3% din PIB”.

“Majoritatea perioadelor de convergență puternică sunt asociate cu deficite bugetare mari, centrate pe un big push investițional. Este ceea ce face si România în 2023 – 2027”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

El a exemplificat arătând că Franţa şi Grecia au avut deficit mai mare de 3% din PIB în 23 de ani din ultimii 30 de ani, Ungaria, Polonia şi Portugalia au depăşit în 22 de ani, Spania, Slovacia şi Malta au depăşit în 19 ani, Italia a depăşit în 18 ani, România în 17 ani, iar Cehia şi Croaţia în 16 ani.

Sursa: Câciu/ Facebook/ baza de date AMECO, Comisia Europeană

 

“UE ca intreg a depășit criteriul deficit bugetar mai mare de 3% din PIB în 14 ani din ultimii 30 de ani iar Zona Euro (creată la 1 ianuarie 1999) a depășit în 11 ani de la înființare până în present. Germania a depășit criteriul deficitului bugetar de 11 ori în ultimii 30 de ani, Austria de 9 ori, Olanda de 7 ori. Cel mai bine stau Luxemburg, care a depășit o singură data criteriul în ultimii 30 de ani și țările nordice care au depășit criteriul deficit bugetar astfel: Finlanda de 4 ori în ultimii 30 de ani iar Danemaca și Suedia de cate 2 ori fiecare. Pentru anul 2024, CE estimeaza ca 12 tari vor depasi criteriul deficit bugetar 3% din PIB”, a transmis Câciu.

“România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții. Singura cale spre dezvoltare este push-ul investițional. La acest moment, valoarea investitiilor publice pe acest an este de cca. 4,5% din PIB. Cum se “repară” deficitul conjunctural(2-3 ani) care este realizat pe investitii? Prin efectul de multiplicare al acestora, efect care aduce noi venituri economiei si bugetului în timp ce presiunea pe cheltuieli scade odata cu plata investitiilor realizate”, susține Câciu.

Ce spun specialiștii despre deficit și pericolele asociate:

Vezi și:

GRAFIC România, sub povara deficitelor gemene: Țara noastră are cea mai proastă poziție din întreaga Uniune Europeană (și) la acest capitol/ Economiști: Introducerea unor măsuri fiscale suplimentare “va fi absolut necesară”

și

Deloitte: Planul de reducere a deficitului bugetar care va fi trimis către UE trebuie să vizeze orientarea economiei românești pe un model de creștere durabilă, pe bază de investiții/ E nevoie și de un control mai strict al cheltuielilor statului

și

Consiliul Fiscal: Deficitul va depăși probabil 7% din PIB în acest an/ Există riscul să se îndrepte spre 8%

 

Guvernatorul BNR, despre intenția guvernului de a propune ca ținta de deficit să se atingă în termenul maxim, de 7 ani: “CE poate să spună: de șapte ani nu vreți să intrați în zona euro”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: