Statista a realizat o listă cu statele care au ilustrat bancnote cu femei reprezentative pentru acea țară. În cazul României, pe data de 1 decembrie în 2021 Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie bancnota de 20 lei, prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.
Regina Elisabeta a II-a a Angliei a apărut pe mai multe bancnote decât orice altă femeie. După moartea sa, însă, ea ar putea dispărea treptat de pe monedele lumii. Australia a anunțat săptămâna trecută că regretata regină nu va fi inclusă pe noile emisiuni de bancnote. În timp ce teritoriile britanice sau țările din Commonwealth ar putea începe să o prezinte pe noul monarh britanic, regele Carol al III-lea, altele – precum Australia – se vor îndepărta de motivele regale.
Femeile de pe bancnote rămân încă rare în toată lumea, iar o eliminare treptată a Elisabetei ar putea fi de așteptat să diminueze și mai mult aparițiile lor pe monedă. Dar o analiză a bancnotelor la nivel mondial arată că țările care încep să prezinte femei au șanse să continue să facă acest lucru. Între 2016 și 2023, numărul țărilor independente care au avut femei pe bancnotele lor a crescut foarte puțin, ajungând la 46 în februarie 2023. În același timp, opt țări care plasaseră deja femei pe bancnote au început să prezinte mai multe femei.
Canada a început să o pună în evidență pe antisegregționistă Viola Desmond în 2018, în timp ce Banca Angliei a adăugat-o pe autoarea Jane Austen în 2017. Australia a prezentat de fapt patru femei, altele decât Elisabeta, începând cu anii 1990, în timp ce Noua Zeelandă și Bahamas au bancnote care o înfățișează atât pe Elisabeta a II-a, cât și pe o femeie de onoare locală.
Mai multe exemple pot fi găsite în America Latină. Printre cele patru țări din regiune care prezintă cel puțin trei femei pe bancnotele lor se numără Mexicul. În anii 1970, călugărița și scriitoarea Sor Juana Inés de la Cruz a început să onoreze moneda țării. În 2010, a fost adăugată artista Frida Kahlo, iar în 2019 au urmat feminista Hermila Galindo, precum și revoluționara Carmen Serdán. În mod similar, Peru a început cu o figură religioasă, Sfânta Trandafir de Lima, pe noua monedă Sol în anii 1990, înainte ca istoricul María Rostworowski să fie adăugat în 2021, alături de alte două femei, pictorița japonezo-peruană Tilsa Tsuchiya și cântăreața Chabuca Granda, ceea ce arată cum s-a extins treptat sfera de cuprindere a femeilor care au fost prezentate.
Moartea Elisabetei a II-a ar putea aduce cele mai mari schimbări în Caraibe, unde șapte țări din Commonwealth o prezintă în prezent pe toate bancnotele lor. (Șase dintre ele au aceeași monedă, dolarul din Caraibe de Est.) Practica națiunilor, dependențelor și teritoriilor britanice de a-și putea bate propria monedă a făcut ca mai multe efigii ale Elisabetei să fie împrăștiate pe glob – de la Insula Man, Guernsey, Jersey, Gibraltar până la Insulele Falkland și Insulele Cayman.
O punem pe Ana Aslan pe cea de 50 …