Fenomenul „bleisure”: Tinerii din generația Z și milenialii își iau însoțitori în călătoriile de afaceri și nu le spun șefilor lor

Andrei Manole mai 27, 2025 0 comentarii 1154 vizualizări
un cuplu intr-o calatorie de tip bleisure Sursa foto: Freepik

Fenomenul „bleisure” (combinație între „business” și „leisure”), sau călătoriile combinate, câștigă teren, cu o creștere notabilă a numărului de angajați care își aduc însoțitori în călătoriile de afaceri, transmite Business Insider.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Această tendință este deosebit de răspândită în rândul generației Z și al milenialilor, unii dintre ei alegând să-și țină în secret însoțitorii față de angajatori.

Brian, un milenial din industria cinematografică, a ilustrat acest fenomen când un prieten a stat în secret în camera lui de hotel în timpul Festivalului de Film de la Cannes din 2017.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Munca la distanță și accentul sporit pus de generația Z pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală sunt factorii cheie ai acestei schimbări. Un sondaj YouGov, comandat de Crowne Plaza, a relevat că 74% dintre respondenți ar invita un membru al familiei sau un prieten într-o călătorie de afaceri, aproape unul din cinci recunoscând că ar face acest lucru fără a-și informa angajatorul.

Psihologul Jean Twenge, autorul cărții „Generations”, sugerează că dorința generației Z de a nu-și dedica întreaga viață muncii contribuie la acest comportament, alături de responsabilitățile personale potențial mai reduse, cum ar fi copiii.

Faptul că sunt relativ noi pe piața muncii sau în companie ar putea explica, de asemenea, reticența lor de a dezvălui cine îi însoțește în călătorii. Cu toate acestea, aspectul „secretului” călătoriilor combinate este în scădere, unii angajatori încurajând activ acest lucru. Ginger Taggart, vicepreședinte de management al mărcii la IHG Hotels & Resorts, observă că firmele încep să planifice călătorii care să includă și oaspeți, recunoscând că acest lucru poate „îmbogăți” viața angajaților și reduce stresul.

Stephan Meier, profesor la Columbia Business School, subliniază importanța unei comunicări clare din partea angajatorilor cu privire la așteptările legate de călătoriile de afaceri. Dacă orele de seară sunt libere, un însoțitor poate fi perfect acceptabil; dacă sunt programate activități de consolidare a echipei, este o altă poveste. Meier subliniază că orientările clare asigură „ca toată lumea să știe care sunt regulile”, eliminând orice nevoie de comportament ascuns.

Citește și: Wellness, natură și experiențe memorabile, printre tendințele turismului european în 2025 / Cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.