Fermele din România, decimate de pesta porcină: 30 de focare noi în doar o săptămână

porci, ferma Sursa foto: Pexels

Un număr de 30 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate în perioada 5 – 11 noiembrie, din care cele mai multe în judeţele Ialomiţa (şase focare), Teleorman (patru focare) şi Dâmboviţa (trei focare), transmite Agerpres.

De asemenea, în judeţele Bihor, Giurgiu, Olt şi Satu Mare s-au înregistrat câte două focare noi, iar în Alba, Arad, Botoşani, Buzău, Galaţi, Gorj, Mehedinţi, Neamţ şi Sălaj, câte un focar.

Conform datelor Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în ultima săptămână au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 11 noiembrie 2021 mai sunt active 549 de focare de PPA. Dintre acestea, 21 de focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În intervalul 5 – 11 noiembrie 2021, au fost înregistrate şi 21 de cazuri noi de PPA la mistreţi, după cum urmează: judeţul Bacău (un caz), judeţul Bihor (un caz), judeţul Botoşani (două cazuri), judeţul Braşov (două cazuri), judeţul Cluj (cinci cazuri), judeţul Neamţ (două cazuri), judeţul Prahova (două cazuri), judeţul Satu Mare (trei cazuri) şi judeţul Vaslui (trei cazuri).

Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.

Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a declarat pentru Economedia că industria din România a pierdut în ultima perioadă 21 de firme, 10% din ferme, din cauza pestei porcine. “Noi ne confruntăm cu două pandemii, nu mai putem acoperi cererea internă cu ce a rămas după pesta porcină. Nu știm ce urmează. Așteptăm, ne implicăm cât putem în orice proiect care să stopeze pesta porcină. Avem discuții în parlament pentru clarificări legislative, să se stabilească ce trebuie să facă producătorii, când, cum”, mai spune reprezentantul producătorilor de carne de porc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: