Fermierii din UE pot primi din octombrie plăţi mai mari în avans, în cadrul Politicii Agricole Comune

fermieri proteste sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

Comisia Europeană a autorizat posibilitatea ca statele membre ale UE să le plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile politicii agricole comune (PAC), contribuind astfel la soluţionarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă în prezent mulţi dintre aceştia, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, transmite Agerpres.

Dacă statele membre vor face uz de această posibilitate, fermierii vor putea primi, începând cu 16 octombrie, până la 70% din plăţile directe în avans, comparativ cu 50% în prezent. În mod similar, plăţile în avans pentru intervenţiile bazate pe suprafaţă şi pentru cele bazate pe animale din cadrul dezvoltării rurale pot fi majorate pentru a ajunge până la 85%, în loc de 75% în mod obişnuit.

Potrivit Comisiei Europene, fermierii din UE continuă să se confrunte cu probleme de lichiditate, în special din cauza fenomenelor meteorologice extreme care le-au afectat randamentele în ultimii ani, a ratelor ridicate ale dobânzilor pe pieţele financiare europene şi a preţurilor ridicate ale factorilor de producţie şi ale produselor de bază agricole.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“O serie de state membre au solicitat această autorizaţie pentru a răspunde acestor provocări, în conformitate cu unul dintre obiectivele fundamentale ale PAC de a le oferi o plasă de siguranţă economică fermierilor din UE. Comisia a luat măsuri rapide pentru a le oferi acest sprijin atât de necesar fermierilor din UE, asigurând, în acelaşi timp, un cadru de securitate juridică pentru statele membre”, se precizează în comunicatul executivului comunitar.

Pe lângă unele măsuri care au adus mai multă flexibilitate fermierilor şi administraţiilor naţionale la începutul acestui an, Comisia a distribuit o parte din rezerva pentru agricultură fermierilor din anumite state membre care s-au confruntat cu dificultăţi semnificative din cauza condiţiilor meteorologice excepţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: