Firmele de construcții turcești au scăzut puternic la bursă după victoria opoziției în alegeri/ Investitorii nu iau în considerare promisiunile partidului de guvernământ pentru mega-proiecte

Istanbul Turcia sursa foto: Pixabay/ Şinasi Müldür

Firmele de construcții au scăzut puternic luni la Istanbul, după ce partidul de guvernământ din Turcia a suferit o înfrângere fără precedent în alegerile municipale, ceea ce face mai puțin probabilă materializarea mega-proiectelor susținute de guvern, arată Bloomberg.

Emlak Konut, un fond de investiţii imobiliare administrat de guvern, a scăzut cu până la 9,8%, la 8,99 lire, cel mai mare declin din ultimul an. Firma, condusă anterior de Murat Kurum, candidatul la primăria Istanbulului din partea Partidului AK, aflat la guvernare, a tras în jos cu 4,5% indicele de 48 de membri al Borsa Istanbul REIT (real estate investment trust).

Printre promisiunile electorale ale lui Kurum se număra construirea a 650.000 de locuințe noi, dar în schimb primarul opoziției, Ekrem Imamoglu, și-a prelungit mandatul pentru încă cinci ani cu o marjă de 11 puncte procentuale.

Rezultatul alegerilor a cântărit și asupra producătorilor de ciment, Bogazici Beton Sanayi Ve Ticaret AS, cu sediul la Istanbul, scăzând cu până la 10%. Akcansa Cimento AS, un alt mare producător de ciment din cel mai mare oraș al Turciei, a scăzut cu peste 6%.

“Astfel de mișcări sunt mai degrabă pe termen scurt și psihologice, probabil determinate de investitorii de retail”, a declarat Haydar Acun, managing partner la managerul de portofoliu Marmara Capital, cu sediul la Istanbul. “Probabil că a existat o oarecare așteptare că un rezultat pozitiv pentru partidul de guvernământ ar sprijini o campanie de construcții”, a spus el.

Indicele de referință al Turciei, Borsa Istanbul 100, era în scădere cu 1,7% la ora locală 13:07, cu 84 de acțiuni în scădere și 16 în creștere.

 

sursa foto: Pixabay/ Şinasi Müldür

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *