Florin Cîțu: Revenirea la normalitate a României începe în 1 iunie / În România nu se va aplica certificatul verde de vaccinare

Florin-Citu

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni constituirea unui comitet interministerial care să „asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României”.

„Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate. 1 iunie e primul pas și trebuie pregătit (…) 1 iunie este data jalon în care ne gândim să venim cu anumite măsuri care să ne ducă către normalitate”, a precizat acesta.

Acesta a explicat că, în scenariul pesimist, la finalul lunii mai vor fi vaccinate minim 5 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 35% din populația adultă. În scenariul optimist, vor fi vaccinate 6,3 milioane de persoane.

Premierul a afirmat că și-ar dori să existe „cât mai multe măsuri de relaxare” de la 1 iunie și că toate propunerile de relaxare a restricțiilor vor fi agreate cu actorii economici.

„Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună ca anul trecut și o vom avea”, a precizat acesta.

Întrebat dacă și România va aplica certificatul verde, respectiv proiectul pașaportului european de vaccinare, Cîțu a răspuns: „Nu, în niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără” acest pașaport de vaccinare discutat la nivelul UE.

Această dată de 1 iunie „nu înseamnă o deschidere de 100%”, a subliniat Cîțu, care a reafirmat că, dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, „trebuie să ne vaccinăm”.

„Este o condiție necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a adăugat primul ministru, care a notat că este nevoie și de sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru susținerea campaniei de vaccinare, în special în mediul rural.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *