Fondatorul miliardar Harold Hamm face o ofertă de preluare a producătorului de petrol Continental Resources, care ar scoate compania de pe bursă

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Continental Resources a anunţat marţi că a primit o ofertă în numerar de la trustul familiei fondatorului miliardar Harold Hamm, o înţelegere care ar putea duce la retragerea de la bursă a producătorului de petrol de şist din SUA, la o evaluare de 25,41 miliarde de dolari, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Dacă ambele părţi ajung la un acord, ar duce la cea mai importantă tranzacţie în sectorul de şist din SUA de la creşterea preţurilor petrolului şi gazelor naturale din acest an, determinată de restrângerea ofertei, pe măsură ce lumea iese din pandemia de coronavirus, şi perturbarea pieţelor de energie din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Hamm, un petrolist legendar care a numit odată Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol ”tigru fără dinţi”, oferă 70 de dolari pe acţiune celor care deţin aproximativ 17% din companie, participaţie pe care familia sa nu o deţine deja.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Oferta reprezintă o primă de aproape 9% faţă de preţul de închidere al acţiunilor Continental de luni, dar este sub nivelul la care titlurile producătorului erau tranzacţionate joia trecută.

Acţiunile Continental au crescut marţi în creştere cu până la 17%, până la 75,49 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 şi, deşi ulterior s-au retras puţin, acţiunile se tranzacţionau încă la un nivel care arată că investitorii cred că oferta ar putea fi îmbunătăţită.

Smead Capital Management, cel mai mare acţionar după familia Hamm, cu aproximativ 2% din titlurile Continental, a declarat într-un comunicat că preţul ofertei ”subevaluează” producătorul de şist.

La 110 dolari petrolul, valorează 110 dolari (pe acţiune) sau mai mult. La 120 dolari (petrolul), începe să pară un furt”, a declarat Cole Smead, preşedinte şi manager de portofoliu la Smead Capital.

Contractele futures pentru ţiţeiul din SUA se tranzacţionau marţi la 120,66 dolari pe baril.

Continental a spus că propunerea este un indiciu al interesului din partea trustului familiei Hamm şi că nu a evaluat încă pe deplin oferta.

Într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie, dezvăluită în acelaşi dosar, trustul familiei lui Hamm a spus că afacerea va fi structurată ca o ofertă de licitaţie şi că nu există probleme de finanţare.

Andrew Byrne, director general de cercetare al companiei la S&P Global Commodity Insights, a declarat că nu este sigur dacă proprietarilor minoritari li se va oferi opţiunea de a-şi transfera participaţia în compania privată, în loc să ia numerar

Hamm a fondat Continental sub numele de Shelly Dean Oil Company în 1967 şi a condus-o ca companie privată până în 2007. Într-o scrisoare adresată angajaţilor, în care detaliază oferta sa de acces privat, Hamm a deplâns că pieţele publice nu au susţinut industria petrolului şi gazelor şi au limitat creşterea acesteia, mai ales după pandemie.

Atât preţurile ţiţeiului, cât şi ale gazelor naturale din SUA au atins în acest an cele mai înalte niveluri din 2008. Preţurile ridicate au fost un avantaj pentru industria de şist, iar Continental a folosit acest context pentru a-şi extinde operaţiunile.

În decembrie, Continentala intrat pentru prima dată în Bazinul Permian, cumpărând terenuri de la Pioneer Natural Resources.

Între timp, compania a cumpărat în martie teren de la Chesapeake Energy, pentru a-şi consolida amprenta în bazinul râului Powder.

Continental a spus că va forma un comitet special de directori independenţi şi va angaja consilieri pentru a analiza propunerea lui Hamm.

În cazul în care propunerea va fi respinsă, familia Hamm va continua ca acţionari pe termen lung şi nu va exercita presiuni pentru nicio opţiune strategică, potrivit scrisorii de ofertă a lui Hamm. Trustul familiei lui Hamm este consiliat de Intrepid Partners şi Vinson & Elkins.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: