Virgil Popescu a comentat pe pagina personală de Facebook decizia companiei maghiare MVM de a prelua E-ON Energie România și a venit cu câteva propuneri pentru ca românii să beneficieze de gaze și curent electric la prețuri accesibile.
„Observ discuții aprinse în spațiul public cu privire la posibila achiziție de către compania statului ungar MVM a E-ON Energie România și aș vrea să fac o serie de precizări importante:
-Nu am date oficiale cu privire la prețul acestei achiziții, dar potrivit unor surse din piata am aflat că ar fi vorba de 2 companii ale grupului E-ON, E – ON Energie (companie furnizoare de energie electrică și gaze naturale) și E-ON Asist Complet (companie de servicii de intervenție și montaj instalații de gaze naturale și instalații electrice;
Analize Economedia
-Dacă prețul achiziției a fost supraevaluat, așa cum reiese din informațiile apărute în piață, înseamnă că MVM a dorit neapărat să achiziționeze această companie și sunt convins că achiziția va fi analizată de membrii Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe – CEISD, de la nivelul Guvernului, care până la urmă este cel care dă undă verde oricărei achiziții din România;
-Ce cred eu că este de facut? Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, să își ajusteze politica comercială (dacă nu au făcut-o încă) și să intre puternic și agresiv pe piața de furnizare pentru clienți casnici, astfel încât românii să primească o oferta de gaze naturale mai bună decât cea care este în momentul de față, pe piața plafonată. În iunie 2023 când am plecat de la minister discutam acest lucru cu Romgaz.
-Se poate oare asta? Cu siguranță se poate! Avem deja un model funcțional: Hidroelectrica oferă, în prezent, energie electrică românilor la un preț mai mic, comparat cu prețul de plafon, încă din 2022. Așa că propun un parteneriat Romgaz -Hidroelectrica pentru a propune o ofertă comună gaze – energie electrică în așa fel încât tot mai mulți români să poată beneficia de oferta celor 2 companii românești, la prețuri normale, competitive și accesibile.
-Sunt rușii în spatele acestei achiziții? Cred că neavând toate informațiile nu putem face decât speculații și scenarii. Dar dacă se va face ce am propus mai sus, cu siguranță cei care ar fi în spatele acestei tranzacții ar pierde bani mulți. Haideți să fim mai deștepți decât ei și să-i facem să piardă bani.
P.S. Să nu uit! Avem un exemplu din trecutul apropiat când o companie ungurească a rezervat întreaga capacitate de interconectare a BRUA la granița României cu Ungaria, a platit garanții de zeci de milioane de euro și la final a pierdut acei bani pentru ca nu a avut ce transporta. Dacă se vrea se poate!”, a scris Virgil Popescu pe rețeaua de socializare.
Comentarii
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.