Gazprom ar putea furniza până la un miliard de metri cubi de gaze Azerbaidjanului în această iarnă, a anunțat compania rusă de stat într-un comunicat, citată de agenția de presă rusă Interfax. România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan.
„Livrările de gaze rusești către Azerbaidjan au început la 15 noiembrie, conform noului acord de vânzare-cumpărare de gaze. Documentul a fost semnat de Gazprom Export LLC și compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR). Livrările vor continua până în martie 2023. Volumul livrărilor este de până la un miliard de metri cubi de gaze”, se arată în comunicatul Gazprom.
După cum s-a raportat anterior, Azerbaidjanul și Rusia au convenit în 2021 să coopereze în domeniul schimbului sezonier de gaze naturale. Acordul prevede furnizarea de gaze din Azerbaidjan către Rusia în timpul sezonului de vară și furnizarea de volume similare de gaze din Rusia către Azerbaidjan în timpul sezonului de iarnă. Volumul livrărilor depinde de nivelul producției și consumului de gaze din Azerbaidjan în lunile de vară. Mecanismul ar trebui să permită părților să optimizeze pe deplin utilizarea infrastructurilor lor respective de petrol și gaze.
Gazprom a furnizat gaze Azerbaidjanului din 2000 până în 2006, când livrările au încetat din cauza lansării câmpului Shah-Deniz. Azerbaidjanul a furnizat gaze Rusiei din 2010 până în 2014. În 2015 au existat încercări de a aranja aprovizionarea cu gaz rusesc a Uzinei de metanol din Azerbaidjan (AzMeCo). Gazprom a furnizat apoi gaze Azerbaidjanului în 2017 și 2018.
România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan. România are un acord cu Azerbaidjan, pentru import de gaze, într-un efort de diversificare a surselor energetice, conform unor surse politice. În acest moment este așteptat doar acordul Turciei pentru tranzitul gazelor, potrivit acestora.
România depinde de Turcia pentru livrările prin conducta transbalcanică, dar și de Grecia și Bulgaria – pentru terminarea proiectului întârziat al coridorului vertical de gaze. Bulgaria estimează operaționalizarea coridorului în octombrie, deși acest termen este contestat de experți. Săptămâna trecută, Sofia și Baku au ajuns la un acord privind schimbul de energie electrică din Bulgaria cu gaz din Azerbaidjan. România mai speră că interconectorul va fi extins la o capacitate de cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă.
Încă dinainte de invazia rusă în Ucraina, oficialii din domeniul energiei din România au început să caute furnizori alternativi de gaze în jurul Mării Negre, în regiunea Mării Caspice și a Orientului Mijlociu, dar până acum nu au fost anunțate acorduri în acest sens. Ministrul Energiei Virgil Popescu a condus o delegație românească la Forumul Energetic de la Baku, o conferință organizată în capitala azeră.
„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.
Până acum însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjan. Nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.
Ministrul a vorbit despre „relația puternică și stabilă” dintre România și Azerbaidjan, invocând contacte bilaterale frecvente. Popescu a mai spus că „devine din ce în ce mai clară cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei” şi a remarcat „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor şi rutelor”.
Ministrul azer al Energiei, Parviz Șahbazov, a remarcat că, pe termen scurt, prioritatea guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a furniza gaze naturale către Balcani.