Gazprom continuă exporturile de gaze către Europa prin Ucraina / Volumele de gaze scad

Gazprom Sursa foto: Facebook

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat duminică că furnizează gaze naturale Europei prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, scrie Reuters.

Solicitările au fost de 97,2 milioane de metri cubi pentru 1 mai, în creștere față de 71,7 milioane de metri cubi de sâmbătă.

Însă, potrivit Bloomberg, vânzările zilnice de gaze naturale ale Gazprom către piețele străine cheie au scăzut la cel mai scăzut nivel din trei luni în aprilie, deoarece clienții au apelat la aprovizionare mai ieftină pe piața spot, pe fondul vremii blânde și a unui val de gaz natural lichefiat (GNL).

Europa a importat cantități record de gaze naturale lichefiate la preț redus din cauza cererii reduse din Asia și pe măsură ce Europa renunță la combustibilul din Rusia. Acest lucru – precum și cererea redusă de încălzire – ține un plafon asupra prețurilor și îi determină pe clienții Gazprom să rezerve sume mai mici prin contracte și, în schimb, să se orienteze către provizii mai atractive pe piața spot.

„Este mai economic” pentru clienți să folosească flexibilitatea permisă de acordurile pe termen lung cu gigantul rusesc din gaze și să caute aprovizionare alternativă pe termen scurt pe piața spot, unde prețurile au fost mai mici în aprilie decât cele din tranzacțiile pe termen lung, conform lui Thomas Rodgers, analist la ICIS.

Gazprom a exportat luna trecută în medie 387 de milioane de metri cubi pe zi în țări din afara fostei Uniuni Sovietice, în scădere cu 22% față de martie, conform calculelor Bloomberg, bazate pe datele publicate duminică. Cele 50,1 miliarde de metri cubi livrate în primele patru luni ale anului au scăzut cu aproape 27% față de anul trecut.

Rusia a oprit miercuri livrările către Polonia și Bulgaria într-o escaladare dramatică a conflictului, punând în practică amenințarea de a reduce livrările dacă plățile nu se fac în ruble.

Gazprom nu oferă o defalcare detaliată a exporturilor pe țară, ceea ce face dificilă evaluarea fluxurilor către Turcia și cea mai mare parte a Europei, piața cheie pentru aprovizionarea sa străină. Livrările zilnice ale Rusiei către granițele cu țările europene au fost în medie de 298 de milioane de metri cubi în perioada 1-26 aprilie, în scădere cu aproape 18% față de fluxurile medii zilnice din martie, arată datele Gazprom.

Scăderea fluxurilor „este, de asemenea, legată de cererea mai mică de gaz în timpul primăverii, iar injecția de stocare a început deja, ceea ce a atenuat o oarecare nervozitate a pieței”, a declarat Zongqiang Luo, analist la Rystad Energy.

Livrările Gazprom către China prin legătura Power of Siberia au crescut cu aproape 60% anual în perioada ianuarie-aprilie, a spus producătorul, fără a furniza volume exacte de aprovizionare.

În ciuda recentei întreruperi a aprovizionării, Polonia a cumpărat gaz rusesc prin fluxuri inversate din Germania, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov. Fluxurile inversate către Polonia prin legătura Yamal-Europa au fost de aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce a fost aproape egal cu volumele din contractul cu Gazprom Export din zilele precedente, a spus el.

Producția zilnică a Gazprom a fost în medie de 1,347 miliarde de metri cubi în aprilie, în scădere cu 8,5% față de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Compania a pompat 175,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la începutul anului 2022, în scădere cu 2,5% față de un an în urmă.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *