General american: Germania ajută Ucraina să-și exporte cerealele pe cale ferată

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Germania a pus la punct un „pod feroviar” cu Ucraina pentru a o ajuta să-şi exporte cerealele, care se acumulează în ţară din cauza blocadei maritime impuse de Rusia, a declarat joi viitorul şef al forţelor americane în Europa, generalul Chris Cavoli, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Credem că există circa 22 milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, aşteptând să fie expediate”, a afirmat generalul în Congresul de la Washington, care urmează să-i confirme numirea în fruntea trupelor americane din Europa şi, prin urmare, a forţelor NATO.

Portul românesc Constanţa participă la efort, dar capacităţile sale sunt limitate de 90.000 tone zilnic, a explicat generalul Cavoli.

„Însă Deutsche Bahn (compania feroviară germană) a răspuns recent la apel. Au pus la punct ceea ce ei numesc podul feroviar la Berlinului, pe modelul podului aerian al Berlinului, pentru a rezerva trenuri pentru transportul grâului ucrainean spre Europa de Vest”, a adăugat militarul american.

El a precizat că Deutsche Bahn „este în curs de a extrage din Ucraina cantităţi masive de cereale în acest moment, via Polonia în direcţia porturilor din nordul Germaniei pentru a fi exportate”.

„Polonia a stabilit un nou regim de frontieră cu Germania pentru a facilita” această operaţiune, a adăugat generalul Cavoli.

Producţia care tranzitează spre Constanţa este expediată pe cale maritimă pe Marea Neagră, „dar nu pe partea Mării Negre sub blocadă” rusă, a adăugat el.

„Consider că va trebui să combinăm modalităţile de transport” pentru a continua să facilităm exporturile de cereale ucrainene, a concluzionat generalul american.

Ucraina, renumită pentru pământurile sale fertile, era înaintea invaziei ruse al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Conflictul a întrerupt însă culturile şi comerţul cu cereale, Rusia fiind acuzată de Ucraina şi aliaţii occidentali ai acesteia că împiedică exporturile pe Marea Neagră, cu riscul provocării unei crize alimentare grave

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Ukraina merge cu Germania!
    Cum credea Grindeanu ca daca pune sa repare calea ferata la Galati va fi o realizare mareață?
    Sa repari calea ferata , sa transbordezi grânele la Galati si iar la Constanta e antieconomic!
    Si ce a aratat Ro Occidentului?
    Ca ajuta sa transporte 17 camioane de grau pe zi!
    Consumul orasului Țandarei pe cinci zile!
    Ca o comparatie!
    Si pierderile statului roman?
    Dar imaginea şifonata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *