Inflația a atins 4,1% în Germania, în luna septembrie, cel mai înalt nivel din decembrie 1993, după ce crescuse deja la 3,9% în august, în cifre anualizate, potrivit datelor definitive publicate miercuri și citate de Le Figaro.
Trei factori se află la originea acestui fenomen. Prețurile la energie au crescut cu 14,3% în septembrie, în cifre anualizate. În apropierea iernii, prețurile la gaze și electricitate au crescut puternic iar trendul continuă. Prețul la benzină și motorină este alimentat de instaurarea, în ianuarie, a unei fiscalități ecologice legată de CO2 în Germania.
Se constată, de asemenea, un „efect de bază generat de TVA”, a precizat institutul german de statistică. În Germania, TVA-ul a fost redus cu trei puncte între iulie și decembrie 2020 pentru a susține consmul, pe fondul pandemiei de Covid-19. Acest lucru a antrenat un avans al prețurilor calculate în date anualizate.
În fine, pandemia de coronavirus a bulversat canalele de aprovizionare, provocând penurii de materii prime și componente, care alimentează și ele tensiunile inflaționiste. În detaliu, prețurile bunurilor alimentare au crescut cu 4,9% în cifre anualizate, cu un avans puternic pentru legume (+9,2%) și produse lactate și ouă (+5,5%). Prețurile serviciilor au crescut cu 2,5% potrivit Destatis.
Creșterea prețurilor ar urma să se amplifice în continuare în Germania în ultimul trimestru pentru a situa la circa 5%, potrivit Băncii federale a Germaniei.