Jumătate dintre firmele germane au dificultăţi în a ocupa locurile de muncă vacante din cauza deficitului de mână de lucru, deși cea mai mare economie a zonei euro stagnează, a indicat, pe baza unei anchete proprii, Camera de Comerţ şi Industrie (DIHK), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Germania, la fel ca ţările industrializate ale lumii, se confruntă cu mari deficite de forţă de muncă, mai ales în sectoarele cu mână de lucru calificată şi creştere ridicată.
Procentajul de companii care au dificultăţi de recrutare a scăzut uşor la 50% faţă de 53% în ianuarie, în rândul celor 22.000 de companii incluse în ancheta DIHK.
‘Situaţia forţei de muncă calificate rămâne foarte critică’, a afirmat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK.
Conform celor mai recente estimări, 1,8 milioane de locuri de muncă sunt neocupate la nivelul întregii economii germane.
‘Aceasta înseamnă că peste 90 miliarde de euro în valoare adăugată vor fi pierdute în acest an. Aceasta echivalează cu peste 2% din PIB’, a explicat Dercks.
Ancheta a arătat că opt din zece companii se aşteaptă la consecinţe negative din cauza deficitului de mână de lucru.
Între timp, guvernul german a aprobat în acest an o nouă lege care facilitează stabilirea angajaţilor străini în Germania.
Peste jumătate dintre companii văd în recrutarea de forţă de muncă şi lucrători calificaţi din străinătate o opţiune pentru a-şi asigura angajaţi calificaţi, a mai reieşit din anchetă.