Germania va subvenționa cu patru miliarde de euro pe an energia electrică pentru consumatorii industriali

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Germania intenţionează să aloce aproximativ patru miliarde de euro pe an pentru subvenţionarea preţurilor la energie electrică pentru industriile mari consumatoare, în ideea de a sprijini tranziţia sectorului industrial dinspre combustibilii fosili şi a descuraja firmele să se mute peste hotare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Anul trecut, Guvernul de la Berlin a introdus plafoane pentru preţurile la electricitate şi gaze naturale pentru a proteja industria şi gospodăriile de creşterea preţurilor la energie, însă companiile din Germania susţin că preţurile la electricitate sunt în continuare prea mari.

“Vrem ca industria să rămână în Germania şi să aibă o perspectivă de transformare. Acesta este intenţia din spatele subvenţionării preţului electricităţii”, a declarat luni ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă.

Executivul de la Berlin discută încă detaliile subvenţiei, în contextul opoziţiei Ministerului de Finanţe, dar Robert Habeck a spus că este posibil ca subvenţia să plafoneze preţurile la şase cenţi pentru un kilowatt oră (kWh), acoperind 80% din consumul companiilor din industrie.

“Acest preţ va fi bazat pe preţul mediu pe bursa de electricitate şi apoi calculat în jos”, a spus Habeck, adăugând că asta va da companiilor stimulente pentru a căuta preţuri mai mici la energie din surse de energie regenerabile de pe piaţă.

Subvenţia, care ar urma să coste aproximativ 25 până la 30 de miliarde de euro, ar urma să fie eliminată până în 2030 şi ar urma să fie finanţată prin intermediul Fondului de Stabilizare Economică, introdus iniţial în 2020 pentru a salva compania aeriană Lufthansa în perioada pandemiei.

La începutul acestei luni, Ministerul german de Finanţe şi-a exprimat opoziţia faţă de planurile Ministerului Economiei de a subvenţiona energia electrică pentru consumatorii industriali, apreciind că bugetul nu permite o astfel de subvenţionare şi fondurile actuale nu pot fi redirecţionate.

Luni însă, ministrul economiei a declarat că IMM-urile şi industriile mari consumatoare de energie, precum sectoarele metalurgiei şi chimiei, vor putea să beneficieze de sprijin. “Dacă nu vom plăti acest preţ, am putea să nu mai avem un viitor pentru industriile mari consumatoare de energie din Germania şi asta ar fi o pierdere”, a subliniat Robert Habeck.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: