Giganții europeni ai petrolului fac un pas înapoi de pe calea energiilor regenerabile

British Petroleum BP Sursa foto: Dreamstime

În urmă cu aproape cinci ani, BP s-a angajat într-o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o afacere axată pe energia cu emisii reduse de carbon. Compania britanică încearcă acum să revină la rădăcinile sale de mare jucător în domeniul petrolului și gazelor naturale, să revigoreze prețul acțiunilor sale și să calmeze îngrijorările investitorilor cu privire la profiturile viitoare, scrie Reuters.

Rivalele Shell și Equinor, controlată de statul norvegian, reduc, de asemenea, planurile de tranziție energetică stabilite la începutul acestui deceniu. Schimbarea lor de direcție reflectă două evoluții majore – șocul energetic provocat de invazia Rusiei în Ucraina și scăderea profitabilității multor proiecte de energie regenerabilă, în special a energiei eoliene offshore, din cauza creșterii puternice a costurilor, a problemelor lanțului de aprovizionare și a problemelor tehnice.

Murray Auchincloss, directorul general al BP, intenționează să investească miliarde de euro în noi exploatări de petrol și gaze, inclusiv pe coasta americană a Golfului și în Orientul Mijlociu, ca parte a eforturilor sale de îmbunătățire a performanței și de creștere a randamentelor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

BP a încetinit, de asemenea, operațiunile cu emisii reduse de carbon, oprind 18 potențiale proiecte în stadiu incipient privind hidrogenul și anunțând planuri de vânzare a operațiunilor eoliene și solare. Recent, BP și-a redus echipa de hidrogen din Londra la mai mult de jumătate, ajungând la 40 de angajați, au declarat surse din cadrul companiei pentru Reuters.
Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze concedierile.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a promis să adopte o abordare nemiloasă pentru a-și îmbunătăți performanțele și randamentele și pentru a reduce decalajul uriaș de evaluare față de marii rivali americani Exxon Mobil și Chevron.

Compania a redus operațiunile cu emisii reduse de dioxid de carbon, inclusiv proiectele plutitoare de energie eoliană offshore și hidrogen, s-a retras de pe piețele europene și chineze de energie, a vândut rafinării și a slăbit obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru 2030. Shell caută cumpărători pentru Select Carbon, o companie australiană pe care a achiziționat-o în 2020 și care este specializată în dezvoltarea de proiecte agricole utilizate pentru a compensa emisiile de carbon, au declarat pentru Reuters surse apropiate companiei.

Un purtător de cuvânt al Shell a refuzat să comenteze.

Unii angajați BP se întreabă dacă compania păstrează suficient personal cu experiența și competențele necesare pentru a se restabili ca o mare companie de petrol și gaze.

Angajații l-au asaltat cu întrebări pe directorul general Auchincloss în cadrul unei întâlniri online la începutul lunii octombrie, când acesta a detaliat unele dintre planurile sale de redresare a companiei, potrivit celor patru angajați care au participat la întâlnire.

El le-a spus că BP va dezvolta și ar putea dezvolta o nouă producție de petrol și gaze, inversând strategia predecesorului Bernard Looney de a construi active de generare regenerabilă, de a reduce emisiile și de a reduce încet obiectivele de producție de petrol și gaze.

În discuțiile cu Reuters, unii angajați au declarat că se îndoiesc că BP are suficienți ingineri de rezervoare pentru a impulsiona creșterea producției de petrol și gaze după ce a concediat sute de angajați ai diviziei upstream începând cu 2020.

Purtătorul de cuvânt al BP a refuzat să comenteze discuția cu angajații.

Equinor, principalul furnizor european de gaze naturale începând din 2022, a lansat o revizuire a activității sale cu emisii reduse de carbon, denumită intern REN Adjust, care a inclus renunțarea la mai multe proiecte aflate în faza incipientă pentru a se concentra pe proiecte eoliene offshore mai avansate.

Solicitată să comenteze, Equinor a declarat că se adaptează la realitățile pieței. „Scopul este de a consolida competitivitatea și de a concura eficient atunci când industria își va reveni după actualul ciclu descendent”.

Dar companiile nu au abandonat complet investițiile în energia cu emisii reduse de carbon. Mai degrabă, au spus directorii, acestea se concentrează pe domenii precum biocombustibilii, despre care sunt convinse că pot genera profit rapid.

Shell, BP și Equinor continuă, de asemenea, să dezvolte unele proiecte eoliene offshore aflate deja în derulare și spun că ar putea investi și mai mult dacă randamentele sunt competitive.

De asemenea, acestea dezvoltă proiecte privind hidrogenul, pe care îl vor utiliza în principal pentru a reduce amprenta de carbon a operațiunilor lor de rafinare.

„Ceea ce constatăm cu activitățile noastre de creștere în tranziție este că trebuie să ne așteptăm la același nivel de rentabilitate ca și în cazul activităților noastre istorice, dacă vom desfășura capital material în timp”, a declarat Auchincloss pentru Reuters la 29 octombrie.

Francezii de la TotalEnergies  au investit continuu în tehnologii cu emisii reduse de carbon, depășind cu mult capacitatea Shell și BP în materie de energie regenerabilă.

Încetinirea planurilor de tranziție energetică ale companiilor coincide cu avertismentele conform cărora lumea este pe cale să rateze obiectivul susținut de ONU de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, obiectiv necesar pentru a evita impactul catastrofal al schimbărilor climatice.

Aceasta înseamnă că, probabil, companiile vor rata sau vor trebui să revizuiască în scădere obiectivele de reducere a emisiilor, a declarat Rohan Bowater, analist la Accela Research.

În timp ce directorii din industrie se concentrează pe creșterea randamentelor pe termen scurt prin creșterea cheltuielilor cu petrolul și gazele, perspectivele consumului de combustibili fosili sunt din ce în ce mai incerte.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat luna trecută că se așteaptă ca cererea globală de petrol să atingă un nivel maxim până la sfârșitul deceniului, pe măsură ce vânzările de vehicule electrice cresc.

Investitorii rămân sceptici cu privire la capacitatea giganților petrolieri europeni de a-și susține profiturile. Acțiunile acestora au înregistrat performanțe inferioare celor ale rivalilor americani, chiar dacă investitorii axați pe schimbările climatice au deplâns trecerea de la sursele regenerabile de energie.

„Pentru ca planurile de tranziție să aibă succes, companiile au nevoie de stimulente adecvate pentru conducere, de un mandat clar din partea acționarilor și de un accent pe demonstrarea valorii”, a declarat Bowater.

„BP, de exemplu, rămâne prinsă la mijloc, luptându-se să echilibreze investițiile cu emisii reduse de carbon cu așteptările acționarilor.”

TotalEnergies și-a crescut constant capacitatea de producție de energie regenerabilă, depășind Shell și BP

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: