Gigantul italian Prysmian (fostul Pirelli Cable), cel mai mare producător de cabluri pentru energie și telecomunicații din lume, care operează la Slatina cea mai mare fabrică a sa de cabluri cu fibră optică, vrea să desființeze 40 de locuri de muncă din Marea Britanie și să le mute în România datorită costurilor mai mici cu forța de muncă, scrie presa locală britanică.
Prysmian intenționează să reducă 40 de locuri de muncă de la unitatea din Bishopstoke și să desființeze singurul departament de acest fel din Regatul Unit. Lucrătorii locali spun că ar putea intra în grevă din cauza planurilor, a declarat Unite, cel mai mare sindicat din Marea Britanie și Irlanda, cu membri care lucrează în toate sectoarele economiei.
Prysmian dorește să mute producția de cabluri destinate în principal BT din Bishopstoke în România.
Planul este conceput pentru a reduce costurile cu forța de muncă.
Totuși, compania ar fi recunoscut a recunoscut în fața sindicatului, în timpul consultărilor inițiale, că fabrica din Hampshire, care a fost deschisă în 1967 sub numele de Fabrica de cabluri telefonice, este profitabilă.
Secretarul general al Unite, Sharon Graham, a declarat: „Planurile rușinoase și extrem de profitabile ale Prysmian reprezintă fața urâtă și iresponsabilă a lăcomiei corporatiste. Aceasta recunoaște că operațiunile sale din Bishopstoke sunt de succes, dar intenționează să arunce personalul loial și harnic sub autobuz pentru a stoarce cât mai mulți bani în plus. Angajații Prysmian din Bishopstoke au sprijinul total al Unite în lupta împotriva acestor planuri abominabile.”
Raportul financiar 2024 al Prysmian, cu sediul în Italia, arată că societatea a realizat un profit operațional de aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline înainte de dobânzi, impozite și cheltuieli contabile – o măsură cunoscută sub numele de EBITDA. Această cifră oferă o indicație a cantității de bani pe care compania o obține din activitatea sa de zi cu zi, înainte de a lua în considerare costurile de împrumut și facturile fiscale. De asemenea, compania a raportat un flux de numerar liber de 860 de milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă că a generat un excedent mare de numerar după ce și-a acoperit cheltuielile și investițiile.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ofițerul regional Unite Malcolm Bonnett a declarat: „Planurile anti-muncă ale Prysmian sunt legate de lăcomie, nu de nevoi și trebuie abandonate. Unite va face presiuni asupra BT pentru a se asigura că intervine și cere ca cablurile sale, care sunt utilizate în Regatul Unit, să fie produse în Regatul Unit.”
Muncitorii fabricii vor începe un vot consultativ pentru o acțiune industrială în legătură cu aceste planuri.
Aproximativ 250 de persoane sunt angajate la fabrică, iar departamentul de telecomunicații, care produce cabluri de fibră optică, este amenințat.
Grupul italian Prysmian operează în România cea mai mare fabrică de cabluri cu fibră optică a sa, la Slatina. În urmă cu un an, compania a început lucrările la o nouă linie de producție a cablurilor electrice de medie tensiune, o investiție directă de 23 milioane de euro.
Grupul a raportat afaceri de 1,7 miliarde lei și o pierdere de 31,4 milioane lei (dar cu provizion de 44 milioane lei), în 2023, în România, cu peste 1.250 de angajați.
Din 2005 de când este prezentă în Slatina, Prysmian a investit 75 de milioane de euro în fabricile sale.
Anul trecut, Prysmian Group a deschis un birou la București, în spațiul de coworking Mindspace din zona Pipera. Biroul de la București este o extindere a Centrului de Excelență în IT din Slatina, locul de unde sunt administrate toate procesele digitale ale fabricii. În biroul din București vor putea lucra 30 de persoane, angajați ai Centrului de Excelență, dar și angajați ce se află in tranzit. Investiția totală în Centrul de Excelență IT Prysmian se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro pentru o perioadă de 6 ani. Din aceștia, 7,5 milioane de euro sunt parte a unui ajutor de stat din partea statului român, obținut în 2022.
Grupul Prysmian este lider mondial în industria sistemelor de cabluri în domeniul energiei şi telecomunicaţiilor. Cu mai mult de 140 de ani de experienţă, compania are vânzări de depăşesc 10 miliarde de euro, aproximativ 28.000 de angajaţi în peste 50 de ţări şi 104 fabrici. Prysmian este o companie publică listată pe Bursa italiană la indicele FTSE MIB.