Gigantul petrolier Shell a raportat joi cel mai mare profit trimestrial după 2008

Shell Sursa foto: Facebook / Shell

Gigantul petrolier Shell a raportat joi cel mai mare profit trimestrial după 2008, susţinută de creşterea preţurilor mărfurilor de bază, transmite News.ro, citând CNBC. Acest lucru a alimentat solicitările pentru o taxă excepţională unică asupra companiilor de petrol şi gaze pentru a ajuta gospodăriile din Marea Britanie cu facturile la energie care cresc vertiginos.

Shell a înregistrat un profit ajustat de 9,1 miliarde de dolari pentru cele trei luni încheiate la sfârşitul lunii martie, în conformitate cu aşteptările analiştilor chestionaţi de firma Refinitiv.

Profitul este cu mult mai mare faţă de cel 3,2 miliarde de dolari obţinut în aceeaşi perioadă a anului precedent şi cel de 6,4 miliarde de dolari aferent trimestrului patru din 2021.

De asemenea, compania a anunţat planuri de a-şi creşte dividendul cu aproximativ 4%, până la 0,25 dolari per acţiune pentru primul trimestru.

Din programul de răscumpărare de acţiuni al companiei de 8,5 miliarde de dolari, anunţat pentru prima jumătate a anului, Shell a spus că a fost deja finalizată răscumpărarea unor titluri de 4 miliarde de dolari.

Restul de răscumpărări de acţiuni, de 4,5 miliarde de dolari, sunt programate să fie finalizate înainte de anunţarea rezultatelor financiare din trimestrul al doilea.

Rezultatele Shell reflectă profiturile uimitoare din industria petrolului şi gazelor, chiar dacă multe companii din domeniul energiei suportă deprecieri costisitoare din cauza părăsirii Rusiei.

Rivalul britanic BP a anunţat marţi planuri de a stimula răscumpărările de acţiuni, după ce profitul net din primul trimestru a crescut la cel mai ridicat nivel din mai bine de un deceniu.

TotalEnergies din Franţa, Equinor din Norvegia şi giganţii petrolier americani Chevron şi Exxon Mobil au raportat, de asemenea, profituri solide în primul trimestru, datorită creşterii preţurilor mărfurilor.

Shell a confirmat că în primul trimestru a înregistrat costuri de 3,9 miliarde de dolari, după impozitare, ca urmare a ieşirii sale din Rusia.

Compania a avertizat anterior că ar putea revizui în scpdere valoarea activelor cu 4-5 miliarde de dolari, după retragerea din Rusia.

Shell a spus că aceste costuri nu ar trebui să aibă un impact asupra câştigurilor ajustate.

Parlamentarii opoziţiei au cerut în mod repetat guvernului premierului Boris Johnson să impună taxe mai mari companiilor de petrol şi gaze pentru a ajuta familiile aflate în dificultate.

Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a sugerat că o astfel de politică ar putea fi posibilă dacă companiile de petrol şi gaze nu reinvestesc profiturile în mod corespunzător.

Cu toate acestea, Johnson a respins noile solicitări pentru o taxă excepţională, spunând că ar descuraja investiţiile şi ar menţine preţurile la petrol ridicate pe termen lung.

 

Sursa foto: Facebook / Shell

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *