Google trebuie să elimine din rezultatele căutărilor datele “vădit inexacte”, decide Curtea de Justiție a UE

internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels pexels.com

Google trebuie să elimine datele din rezultatele căutărilor online dacă utilizatorii pot dovedi că acestea sunt inexacte, a decis joi cea mai înaltă instanță europeană, scrie Reuters.

Apărătorii libertății de exprimare și susținătorii dreptului la viață privată s-au confruntat în ultimii ani cu privire la “dreptul oamenilor de a fi uitați” online, ceea ce înseamnă că aceștia ar trebui să aibă posibilitatea de a-și șterge urmele digitale de pe internet.

Cazul aflat pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se referea la doi directori ai unui grup de societăți de investiții care au cerut Google să elimine rezultatele căutărilor care leagă numele lor de anumite articole care criticau modelul de investiții al grupului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, aceștia doreau ca Google să elimine din rezultatele căutărilor fotografiile miniaturale ale acestora. Compania a respins solicitările, spunând că nu știe dacă informațiile din articole sunt corecte sau nu.

Ulterior, o instanță germană a solicitat avizul CJUE cu privire la echilibrul dintre dreptul de a fi uitat și dreptul la libertatea de exprimare și de informare.

“Operatorul unui motor de căutare trebuie să de-referențieze informațiile găsite în conținutul referențiat în cazul în care persoana care solicită de-referențierea dovedește că aceste informații sunt în mod vădit inexacte”, a declarat Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a evita o povară excesivă pentru utilizatori, judecătorii au precizat că o astfel de dovadă nu trebuie să provină dintr-o decizie judiciară împotriva editorilor de site-uri și că utilizatorii trebuie doar să furnizeze dovezile pe care li se poate cere în mod rezonabil să le găsească.

Google a declarat că linkurile și miniaturile în cauză nu mai erau disponibile prin intermediul căutării pe internet și al căutării de imagini și că materialul era offline de mult timp.

“Din 2014, am lucrat din greu pentru a implementa dreptul de a fi uitat în Europa și pentru a găsi un echilibru rezonabil între drepturile oamenilor de acces la informații și dreptul la confidențialitate”, a declarat un purtător de cuvânt.

Aceeași instanță a consacrat în 2014 dreptul de a fi uitat, afirmând că oamenii pot cere motoarelor de căutare precum Google să elimine informațiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar în urma căutărilor pentru numele lor.

Hotărârea a precedat normele de referință ale UE în materie de confidențialitate, care au intrat în vigoare în 2018 și care prevăd că dreptul de a fi uitat este exclus în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru exercitarea dreptului la informare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: