GRAFIC. Cum evoluează piața apartamentelor? Prețurile cerute de vânzători în această vară confirmă trendul “categoric descendent”

chei apartament casa pexels

Inversarea de trend persistă: piața imobiliară din România își continuă trendul ușor descendent. După vârful și schimbul de trend din iunie 2022, prețurile cerute de către vânzători confirmă “trendul categoric descendent” atât la nivel național, cât și în unele dintre orașele mari, arată datele urmărite de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. 

Graficul este realizat pe baza datelor platformei Imobiliare.ro, care urmărește evoluția prețurilor cerute de proprietarii și agențiile care scot pe piață proprietăți.

În iulie, media prețurilor cerute ajunsese la 1722 euro/mp, în scădere cu 23 de euro față de luna precedentă, dar cu 244 euro mai mult decât în urmă cu un an.

Sursa: Imobiliare.ro

Datele monitorizate pe termen mai lung arată că în marile orașe prețurile au crescut din martie 2020, dar în mai – iunie, în trei dintre cele mai mari orașe din țară – București, Cluj-Napoca și Constanța, “liniile” au început să coboare.

 

În contextul inflaționist actual, marcat de scăderea veniturilor și de creșterea costurilor de creditare, o serie de observatori din piață se așteaptau la corecții.

De ce scad prețurile?

“Creșterea accentuată a dobânzilor de referință, în special a ROBOR-ului, cu mult peste creșterea ratei de politică monetară a BNR este principalul factor care a determinat o scădere a cererii imobiliare. La aceasta se adaugă desigur factorii sezonieri, perioada concediilor de vară fiind tradițional o perioadă mai liniștită pe piața imobiliară”, spune Nagy Bálint Zsolt, membru în echipa Romanian Economic Monitor.

Ce urmează?

“Nu ne așteptăm la o scădere prelungită a prețurilor imobilelor, din mai multe considerente. O parte însemnată a tranzacțiilor (aproape 60%) se efectuează încă prin numerar, fără credit ipotecar, ceea ce înseamnă că populația mai are rezerve substanțiale pe care să le investească. Pe de altă parte rata inflației se pare că a ajuns la o plafonare și, dacă într-adevăr aceasta se va transforma într-un proces de dezinflație, atunci automat dobânzile intră și ele pe pantă descendentă, oferind posibilitate cererii imobiliare să își revină”, spune economistul.

Termeni “noi” pentru imobiliare: Stagnare, corecții

În cel de-al doilea trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 4,6% față de cele trei luni anterioare, ajungând la un ritm de creștere anual de 14.3%, arată o analiză de luna trecută a portalului Imobiliare.ro. Din 2015, de când piața rezidențială se înscrie pe un trend predominant ascendent al prețurilor, locuințele scoase pe piață s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 83%, arată datele platformei, dar nu au mai atins vârful din 2008. Observatorii pieței se așteaptă la corecții, cel puțin pe anumite segmente.

Prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro în prima jumătate a anului, înregistrând o creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele RE/MAX România – parte a grupului imobiliar internațional. Reprezentanții rețelei vorbesc despre o scădere a cererii. Alte analize din piață arată cum a scăzut puterea de cumpărare și cererea și tot mai mulți specialiștii încep să vorbească despre posibile corecții:

Analiză imobiliară, în așteptarea corecțiilor din piața rezidențială: Locuințele scoase la vânzare în România s-au scumpit cu 83% în ultimii șapte ani, față de momentul când piața a atins un minim istoric, dar nu au mai atins vârfurile din 2008. Ce urmează? “Acolo unde dezvoltatorii se finanțează din banii clienților vom vedea corecții”

 

Interesul pentru chirii crește în această perioadă într-un ritm mai accelerat, după ce apartamentele au ajuns deja la niveluri inaccesibile pentru mulți români.

“Pe termen scurt, chiriile se vor scumpi mai mult decât apartamentele la vânzare”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, pentru Economedia.“Țînând cont de evoluția costului de finanțare, piața rezidențială este în așteptare, e nevoie de timp pentru ca nouă paradigmă de piață să fie acceptată – costuri mai mari, apartamente mai scumpe, ceea ce pune o presiune pe cerere. Prin urmare, ne așteptăm la o contracție a volumului tranzacțiilor, ceea ce sugerează o stagnare a prețurilor de vânzare. În cazul chiriilor, cererea a crescut mult și va continuă să crească”, a explicat  Daniel Crainic.

Cum stăm cu tranzacții? Pe piața imobiliară au scăzut vânzările față de anul tercut

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna iulie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.310 de imobile, cu 4.364 mai multe față de luna iunie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iulie este cu 2.016 mai mic față de perioada similară a anului 2021.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iulie 2022, în București – 11.370, Ilfov – 3.417 și Cluj – 2.923. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 283, Călărași – 288 și Covasna – 295.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în iulie 2022, a fost de 23.656, cu 3.981 mai mic față de iulie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.563, Brăila – 1.835 și Ilfov – 1.712. La polul opus se află județele Sălaj – 58, Covasna – 76 și Olt – 87.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *