Grecia suspendă importurile de energie electrică până pe 7 mai pentru a proteja sistemul. Producția de energie electrică din surse regenerabile depășește cu mult cererea

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Operatorul independent de transport al energiei electrice (IPTO sau Admie) din Grecia a anunțat suspendarea tuturor importurilor de energie electrică în jurul prânzului până pe 7 mai, conform Balkan Green Energy News.

Potrivit anunțului oficial al IPTO, capacitatea de import în interconexiunile cu Italia, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria și Turcia va fi zero de la ora 8:00 până la ora 17:00 în fiecare zi de astăzi până pe 7 mai.

Singura excepție este direcția Bulgaria-Grecia, unde 100 MW vor fi permiși timp de două ore în fiecare dimineață și 250 MW între orele 16:00 și 17:00.

Motivul pentru această măsură drastică este că în ultimele weekend-uri au existat multe ore consecutive cu prețuri zero și negative pe piața pentru ziua următoare, deoarece producția de energie electrică din surse regenerabile depășește cu mult cererea din Grecia.

Acest lucru forțează IPTO, operatorul sistemului de transport al țării, să impună restricții din ce în ce mai mari, nu din cauza incapacității rețelei de a face față sarcinii suplimentare, ci pur și simplu pentru că energia nu este necesară.

Publicația notează că este remarcabil faptul că pe piața pentru ziua următoare pentru astăzi, Vinerea Mare, prețul a fost aproape zero timp de cinci ore, în condițiile în care energiile regenerabile au reprezentat 63% din mixul de producție. Conform proiecției IPTO, energiile regenerabile vor atinge un vârf de aproape 7 GW la ora 13:00, față de o sarcină de sistem de doar 4,7 GW.

În mod tradițional, în timpul weekendului de Paște, cererea scade brusc, ceea ce înseamnă că ar putea apărea un surplus și mai mare. IPTO se așteaptă ca sarcina orară să scadă sub 4,5 GW sâmbătă și duminică, în timp ce vremea va determina nivelul producției de energie solară.

Când vine vorba în mod specific de exporturile Bulgariei către Grecia, acestea tind să crească în orele din jurul prânzului. Duminica trecută, acestea au fost aproape de 300 MW dimineața, iar mai târziu au urcat până la 400MW – 500 MW. În aceste ore, prețul angro al Bulgariei a fost ușor mai mic decât cel al Greciei, ceea ce înseamnă că există un stimulent pentru exporturi.

Acesta este motivul pentru care investitorii de pe piața elenă a energiei regenerabile spun că fermele lor solare și eoliene au de suferit. Cererea scăzută creează problema, iar importurile o agravează și mai mult pentru ei.

Sursa foto: edpr.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *