Greenpeace: Hainele vândute de retailerul chinez SHEIN conțin substanțe chimice periculoase care încalcă reglementările UE

Haine SHEIN substante chimice Sursa foto: Greenpeace

Gigantul chinez de modă ultra-rapidă SHEIN, care vinde haine la un preț foarte mic, are un model de afaceri bazat pe substanțe chimice periculoase și pe distrugerea mediului, potrivit unui nou raport al Greenpeace Germania. Testele efectuate pe 47 de produse SHEIN au arătat că șapte dintre acestea (15%) conțin substanțe chimice periculoase care depășesc limitele impuse de reglementările UE, cinci dintre aceste produse depășind limitele cu 100% sau mai mult, în timp ce, potrivit testelor, un total de 15 produse conțin substanțe chimice periculoase la niveluri îngrijorătoare (32%).

Greenpeace Germania a cumpărat 42 de articole, inclusiv articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru bărbați, femei, copii și sugari, de pe site-urile SHEIN din Austria, Germania, Italia, Spania și Elveția, precum și cinci articole de la un magazin pop-up din München, Germania. Produsele au fost trimise la laboratorul independent BUI pentru analize chimice. Constatările – care includ niveluri foarte ridicate de ftalați în pantofi și formaldehidă în rochia unei fetițe – dovedesc, potrivit Greenpeace Germania, atitudinea nepăsătoare a SHEIN față de riscurile pentru mediu și sănătatea umană asociate cu utilizarea de substanțe chimice periculoase, în goana după profit. Chiar mai rău, raportul constată că această companie, care are sediul în Nanjing, China, încalcă reglementările de mediu ale UE privind substanțele chimice și riscă sănătatea consumatorilor și a lucrătorilor de la furnizorii care fabrică produsele.

Viola Wohlgemuth, responsabil de campanie pentru substanțe toxice și economie circulară la Greenpeace Germania, a declarat:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Constatările Greenpeace Germania arată că utilizarea de substanțe chimice periculoase stă la baza modelului de afaceri ultra fast fashion al SHEIN, care este opusul celui de a fi pregătit pentru viitor. Produsele SHEIN care conțin substanțe chimice periculoase inundă piețele europene și încalcă reglementările – care nu sunt puse în aplicare de către autorități. Dar lucrătorii din cadrul furnizorilor SHEIN, oamenii din comunitățile înconjurătoare și mediul înconjurător din China sunt cei care suportă consecințele dependenței de substanțe chimice periculoase a SHEIN. În esența sa, modelul de afaceri liniar al fast fashion-ului este total incompatibil cu un viitor ecologic – dar apariția modei ultra-rapide accelerează și mai mult catastrofa climatică și de mediu și trebuie oprită din fașă printr-o legislație obligatorie. Alternativele la cumpărarea de produse noi trebuie să devină noua normă.”

În ultimii doi ani, SHEIN a crescut exponențial prin comercializarea a mii de modele noi în fiecare zi către tineri și chiar copii prin intermediul rețelelor de socializare, iar apoi prin producerea lor în mai puțin de o săptămână într-o rețea de până la mii de furnizori din China, ajungând chiar să își submineze concurenții prin viteza de producție și prin produsele sale ultra ieftine, de calitate scăzută și de unică folosință. Noul său model de afaceri ultra fast fashion duce extremele supraconsumului și mai departe prin crearea de deșeuri textile și prin rapoartele frecvente privind exploatarea lucrătorilor și a mediului în lanțul său de aprovizionare.

Reglementările UE privind substanțele chimice periculoase din produsele importate stabilesc limite stricte de concentrație, în temeiul Regulamentului REACH, pentru o serie de substanțe periculoase din hainele, accesoriile și încălțămintea vândute în Europa.

„Greenpeace solicită ca UE să aplice legislația privind substanțele chimice periculoase – care reprezintă o cerință de bază pentru a realiza o economie circulară a textilelor și pentru a pune capăt fast fashion-ului, așa cum este prevăzut în Strategia UE pentru textile”, a declarat Wohlgemuth. „Dar propunerile UE trebuie, de asemenea, să se ocupe de sistemul inuman de exploatare și distrugere prin ultra fast fashion, care nu ar trebui să aibă loc în nicio industrie în secolul XXI, prin tragerea la răspundere deplină a companiilor pentru exploatarea socială și de mediu în lanțurile lor de aprovizionare și pentru impactul provocat de deșeurile din modă. De asemenea, acest aspect trebuie abordat de urgență printr-un tratat global, similar tratatului privind materialele plastice convenit recent în cadrul UNEA, care este discutat în prezent, pentru a aborda în sfârșit problema amprentei uriașe a modei”, a declarat Wohlgemuth.

Modelul de afaceri fast fashion este renumit pentru volumele uriașe de haine pe bază de petrol care sunt produse, pentru viteza cu care acestea sunt aduse pe piață și pentru poveștile cu impacturi sociale și de mediu exagerate. Potrivit surselor din industrie, mai puțin de 1% din textile sunt fabricate din textile vechi, dar în fiecare secundă un camion încărcat cu textile ajunge la groapa de gunoi sau este incinerat. Cea mai vizibilă dintre aceste probleme este cantitatea imensă de deșeuri textile poluante care sunt din ce în ce mai mult expediate în Africa de Est și în alte țări din Sudul Global, după cum a raportat recent Greenpeace Germania.

Această ultimă evoluție a fast fashion-ului îi obligă pe furnizori să livreze cu o viteză amețitoare, comenzile fiind făcute în mod repetat de trei ori mai repede decât cel mai apropiat rival Zara – și livrate direct clienților din întreaga lume prin transport aerian. Greenpeace Germania afirmă în raportul său că modelul de afaceri al SHEIN se bazează pe lipsa de aplicare a reglementărilor menite să protejeze mediul, precum și sănătatea și siguranța lucrătorilor și a consumatorilor, deoarece compania încalcă în mod obișnuit reglementările.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vai de UE-ul nostru…Romania se imbraca din mii de magazine cu deseuri SH si are mari pretentii la chinezi sa-i vanda haine noi ieftine si pe deasupra ecologice.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.