Trenurile s-au oprit joi în Franța, școlile au fost închise și transporturile rafinăriilor blocate, deoarece salariații încearcă să împiedice planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, scrie Reuters.
Ziua de greve și proteste la nivel național este un test major pentru președintele Emmanuel Macron, care spune că reforma sa emblematică, pe care sondajele de opinie o arată foarte nepopulară, este vitală pentru a se asigura că sistemul de pensii nu va da faliment.
Provocarea pentru sindicate este dacă pot transforma această opoziție față de reformă – și furia provocată de criza costului vieții – într-un protest social în masă care ar forța în cele din urmă guvernul să își schimbe planurile. Mitinguri de protest sunt programate în toată Franța.
“Astăzi, mobilizarea va fi puternică, foarte puternică … Suntem aici pentru ca proiectul guvernului să fie tras înapoi”, a declarat Frederic Souillot, liderul sindicatului FO, pentru Sud Radio. “Există multă furie”, a declarat Laurent Berger, șeful celui mai mare sindicat din Franța, CFDT, la BFM TV.
Liderii sindicali, așteptați să anunțe mai multe greve și proteste în cursul serii, au declarat că ziua de joi a fost doar începutul.
“Nu este nimic bun în această reformă”, a declarat Rozenn Cros, în orașul Cannes, din sudul Franței, în timp ce ea și alți profesori se pregăteau pentru grevă, cu bannere care includeau “Nu la 64”.
Amânarea vârstei de pensionare cu doi ani și prelungirea perioadei de cotizare ar aduce 17,7 miliarde de euro (19,1 miliarde de dolari) în plus la contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.
“Această reformă este necesară și corectă”, a declarat ministrul Muncii, Olivier Dussopt, pentru LCI TV.
Sindicatele susțin că există alte modalități de a asigura viabilitatea sistemului de pensii, cum ar fi taxarea celor super-bogați sau creșterea contribuțiilor angajatorilor sau a celor ale pensionarilor înstăriți.
Reforma mai trebuie să treacă prin parlament, unde Macron a pierdut majoritatea absolută, dar speră să o treacă cu sprijinul conservatorilor.
Transportul public a fost grav perturbat joi. Doar între una din trei și una din cinci linii TGV de mare viteză funcționau, și abia dacă circulau trenuri locale sau regionale, a declarat operatorul feroviar SNCF.
În stația aglomerată Gare du Nord din Paris, oamenii s-au grăbit să prindă puținele trenuri de navetiști care mai funcționau, în timp ce angajați în veste galbene îi ajutau pe navetiștii care încercau să se orienteze.
Aproximativ șapte din 10 profesori din școlile primare au declarat că vor intra în grevă, a declarat principalul lor sindicat.
Alimentarea cu energie electrică în Franța a fost redusă la opt reactoare nucleare și la unele centrale hidroelectrice din cauza grevei, a anunțat grupul de utilități EDF.
Transporturile au fost blocate la rafinăriile TotalEnergies din Franța, au declarat oficiali ai sindicatului și ai companiei. Directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat miercuri că o zi de grevă nu va perturba operațiunile rafinăriilor, dar acest lucru s-ar putea schimba dacă protestele vor continua.
Între timp, Macron și mai mulți dintre miniștrii săi se vor afla joi la Barcelona pentru o întâlnire cu oficiali spanioli, atrăgându-și critici din partea sindicatelor pentru că se află departe de țară în perioada grevelor și protestelor.